Dostupni linkovi

Slučaj 'opoziv': Trumpove primjedbe na skupu u Louisiani


Donald Trump na skupu, fotoarhiv

Donald Trump nasrnuo je u svom govoru na demokrate tijekom skupa u Louisiani u srijedu, nakon objavljenog svjedočenja visokog američkog diplomate o opozivu američkog predsjednika.

Bill Taylor, najviši američki diplomata u Ukrajini, svjedočio je da su Trumpovi dužnosnici prijetili da će odbiti pomoć Ukrajini, ukoliko ne pristanu istražiti njegovog demokratskog predsjedničkog protukandidata Joea Bidena.

Trump negira prijetnju.

Javna rasprava započinje u srijedu, a Taylor postavljen je kao prvi svjedok.

Govoreći na skupu u srijedu, Trump je optužio demokrate da pokušavaju srušiti američku demokraciju "osiromašenim, zabludjelim, destruktivnim i hiperpartijskim" procesom.

Istodobno, Trump se suočava s sve većim brojem svjedoka koji kažu kako je njegova administracija nastojala uskratiti američku vojnu pomoć Ukrajini u zamjenu za istragu domaćeg političkog suparnika, što je potez za koji kritičari ocjenjuju da je očiti primjet kršenja predsjedničke etike, prenosi BBC.

Istraga u vezi s opozivom usredotočena je na tvrdnje da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da objavi istragu protiv bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Trump, pak, negira svaku zlouporabu položaja, nazivajući istragu "lovom na vještice".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG