Dostupni linkovi

Britanija traži od Španije više detalja o nalogu za hapšenje katalonske separatistice


Clara Ponsati u Edinburghu, fotoarhiv
Clara Ponsati u Edinburghu, fotoarhiv

Velika Britanija je stavila na čekanje zahtjev Španije za izručenje jedne od lidera pokreta za samoopredjeljenje Katalonije Clare Ponsati i zahtijeva dodatne informacije, navodi se u dokumentima koje su objavile španske vlasti.

U prvobitnom dokumentu koje je sredinom sedmice poslato španskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i u koji je uvid imala agencija Reuters, britanska policija navodi da "nalog nije srazmjeran sa britanskim zakonom".

Međutim, vršilac dužnosti španskog ministra vanjskih poslova Josep Borrell rekao je da je britanska policija ispravila upotrebu njihovog termina "nesrazmjeran".

"U njihovom novom dokumentu pojašnjavaju da jednostavno traže dodatne informacije", naglasio je Borrell.

Španski Vrhovni sud ponovo je 5. novembra aktivirao evropsku potjernicu za Clarom Ponsati, koja trenutno živi u samonametnutom egzilu u Škotskoj i još dva bivša katalonska lidera koja su u Belgiji.

Prema sudskim dokumentima u Španiji, Ponsati se suočava sa jednom optužnicom za pobunu i prema toj tački nekoliko lidera pokreta za samoopredjeljenje osuđeno je u oktobru na višegodišnje zatvorske kazne.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG