Dostupni linkovi

Šef agencije UN-a za palestinske izbeglice dao ostavku


Pierre Krahenbuhl, arhivska fotografija

Šef agencije Ujedinjenih naroda zadužene za pomoć palestinskim izbjeglicama dao je ostavku koja stupa odmah na snagu, saopšteno je iz UN-a u sredu, prenosi Reuters.

Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) ranije je saopštila da će komesar Pierre Krahenbuhl (Pjer Krenbul) biti smenjen dok se ne završi revizija "pitanja vezanih za upravljanje".

Iz agencije su također danas ranije najpre saopštili da se njen najviši zvaničnik privremeno povukao nakon što je unutrašnja istraga pokazala da postoje problemi u upravljanju i zabrinutost za moguće seksualne prestupe, nepotizam i druge zloupotrebe položaja, prenosi Beta, pisanje AP agencije.

UNRWA nije pominjala generalnog komesara Švajcarca Pjera Krenbula po imenu ali je navela da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš postavio Antonia Saundersa, Britanca, da ga zamenjuje za sada.

U poverljivom izveštaju etičke kancelarije UN do kojeg je došao AP u julu se tvrdi da su menadžeri uključujući Krenbula "umešani u seksualno uznemiravnje, nepotizam, osvetu, diskriminaciju i druge zloupotrebe ovlašćenja".

Izrael je izrazio veliku zabrinutost zbog takvih nalaza, ocenivši da potvrđuju potrebu za "dubokom i sveobuhvatnom promenom" u Agenciji.

"Povlačenje Krenbula je samo prvi korak u dugom procesu koji je potreban da se eliminiše korupcija, poveća transparetnost i spreči politizacija agencije", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Saunders koji je već bio postavljen za vršioca dužnosti zamenika generalnog komesara UNWRA počeo je karijeru u UN 1989. godine u pojasu Gaze.

On je nedavno bio pomoćnik generalnog sekretara UN za upravljanje lancem snabdevanja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG