Dostupni linkovi

Skandali Gruzijske pravoslavne crkve


Gruzijski patrijarh Ilija Drugi predvodi ponoćnu božićnu službu u Crkvi Svete Trojice u Tbilisiju, 7. januara 2018.

Gruzijsku pravoslavnu crkvu potresaju skandali, intrige, zavere za ubistvo, i – najgore za konzervativnu crkvu – optužbe o homoseksualnosti. Prema posmatračima sa strane, gruzijska crkva se nikada neće oporaviti od ovih potresa.

Prvo je jedan sveštenik osuđen zbog plana da otruje visokog crkvenog zvaničnika. Onda je drugi sveštenik tvrdio da su gruzijski premijer i biznismen milijarder želeli da ubiju duboko poštovanog duhovnog vođu crkve, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

A, ne treba zaboraviti ni sveštenika koji se skoro potukao s drugim duhovnicima i koji je, pošto je silom isteran s vanrednog sastanka, uživo na televiziji optužio crkvenog vođu da je "zaposednut grehom pederastije i sodomije".

Radi se o mnogo drame i niskim političkim udaracima u Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi koji se dešvaju ovih dana, kažu stručnjaci.

"Ono što se sada događa nazvao bih najvećim skandalom u istoriji gruzijske crkve", rekao je za RSE Mirian Gamrekelašvili, teolog koji živi u Minhenu.

U maloj državi na južnom Kavkazu, pravoslavna crkva je dugo imala ogromnu ulogu ne samo u društvu, već i u političkom životu.

Obnavljanju gruzijske crkve posle sovjetskog sloma uveliko je doprineo njen dugogodišnji vođa katolikos-patrijarh Ilija Drugi, 86-godišnji sveštenik koji predvodi crkvu od 1977, skoro 15 godina pre sloma Sovjetskog Saveza. Sa više od 80 odsto gruzijskih 3,7 miliona stanovnika koji sebe smatraju pravoslavnim hrišćanima, Ilija ima raširen uticaj.

Politička intriga koja se kuvala nekoliko godina fokusirana je delom na dugogodišnje optužbe o korupciji i velikom bogatstvu koje je crkva stekla, uz malo transparentnosti ili nadzora.

Kuvanje intrige je proključalo pre dve nedelje zapaljivom javnom optužbom koju je izneo jedan od najviših sveštenika, arhiepiskop Jakob Jakobišvili.

U telefonskom pozivu 26. oktobra televizijskoj stanici Pirveli, Jakobišvili je optužio premijera Giorgija Gaharija da je kovao zaveru za ubistvo Ilije.

Jakobišvili je tvrdio da su vlasti pokušale da ga uključe u plan da se Ilija primora da podnese ostavku, ali da su onda odlučile da je najbolje da ga ubiju. On je takođe rekao da je Bidzina Ivanišvili, biznismen milijarder koji je godinama imao veliki uticaj na gruzijsku politiku, tajno finansirao plan.

Gaharia je rekao da su optužbe "glupe" i da se takav sastanak nikada nije dogodio niti u njegovoj kancelariji niti na nekom drugom mestu.

"Oni koji ne mogu da kontrolišu svoj ego, dovode našu sadašnjost i budućnost u veliku opasnost", naveo je Gaharia u saopštenju obavljenom na njegovoj Fejsbuk (Facebook) stranici 31. oktobra. "To je apsolutno neprihvatljivo i uveren sam da će svaki građanin danas stati na stranu našeg patrijarha".

Jakobišvili je u telefonskom pozivu rekao da se o planu za ubistvo razgovaralo na sastanku kojem je prisustvovao 2016. u vladinim prostorijama tadašnjeg premijera Giorigija Kvirikašvilija, zajedno s direktorom bezbednosne agencije i Gaharijem, koji je tada nadzirao poslovne aktivnosti i ekonomiju.

Mada su neki odbacili arhiepiskopovu izjavu kao besmislenu i neosnovanu, on je to ponovio u potonjim intervjuima.

Kvirikašvili je negirao optužbe.

Jakobišvili je takođe tvrdio da su na sastanku 2016. vlasti odlučile da Ilijin naslednik – ili zamena ako bi bio onesposobljen – bude arhiepiskop Šio Mudžiri.

Sveti sinod 2017.
Sveti sinod 2017.

Mudžiri je izabran, tvrdio je Jakobišvili, zbog svoje bliskosti s Ruskom pravoslavnom crkvom i svojim vezama s Rusijom – što je eksplozivna optužba za mnoge Gruzijce koji gaje neprijateljska osećanja prema Moskvi posle rata 2008. godine.

Bivši premijer Ivanišvili, koji predvodi vladajuću partiju Gruzijski san, takođe nije komentarisao optužbe.

On se ipak sastao s Ilijom 3. novembra, posle čega je Ilijina kancelarije objavila saopštenje u kojem je navedeno da su razgovarali o "nedavnim događajima koji su doveli do neodgovornih optužbi protiv patrijarha i izazvali veliko uznemirenje u javnosti".

"Takvi bezumni činovi nisu samo napad na crkvu, već su usmereni protiv države generalno", navedeno je u saopštenju.

Cijanidska zavera

Jakobišvilijeve optužbe obnovile su pažnju na sumnjivo hapšenje i procesuiranje drugog sveštenika 2017. u slučaju koji je zapanjio Gruzijce.

U tom slučaju je protojerej Giorgia Mamaladže uhapšen na međunarodnom aerodromu u Tbilisiju, posle čega su vlasti navele da je cijanid nađen u njegovom prtljagu dok se ukrcavao na let za Berlin. Tužioci su takođe naveli da su u njegovoj kući pronađeni neprijavljen pištolj i municija. U to vreme, Ilija je bio u bolnici u Nemačkoj.

Mamaladže je bio na čelu crkvenog odeljenja za imovinu, nadgledajući stotine crkvenih parohija i druge objekte i nekretnine.

Tužioci su prvobitno naveli da je Mamaladže planirao da ubije Iliju; nekoliko dana posle prvobitne optužbe, vlasti su promenile priču i navele da je Ilijin lični sekretar Šorena Tetruašvili bio meta navodnog plana za ubistvo.

Mamaladže je na sudu u Tbilisiju u septembru 2017. proglašen krivim i osuđen je na devet godina zatvora.

U danima posle Mamaladževog hapšenja, gruzijski televizijski kanala Rustavi 2 je objavio pismo koje je navodno napisao Mamaladže i koje je upućeno Iliji. U pismu on optužuje crkvene starešine da su nadgledale neizmernu mrežu pronevera, korupcije i nelegalne kupovine imovine.

Pismo nikada nije nezavisno potvrđeno. Crkvene starešine su negirale optužbe.

Prema Gamrekelašviliju, koji proučava istoriju i strukturu gruzijske crkve, Mamaladže je smatran bliskim saradnikom Ilije.

Kasnije se Mamaladže navodno poverio prijateljima i rođacima s kojima se video u zatvoru, i rekao da veruje da je zapravo Ilijin sekretar Tetruašvili bio taj ko je tražio od njega da kupi cijanid.

Drama na Sinodu

Jakobišvilijeve optužbe su navele Sveti sinod da sazove vanredan sastanak 47 starešina, prvi put u skoro godinu dana.

Na sastanku koji je počeo 31. oktobra, crkvene starešine su jednoglasno glasale za peticiju predsednici Salomi Zurabišvili da pomiluje Mamaladžea, s obzirom na, kako su rekli, njegovo loše zdravlje i porodičnu situaciju.

"Danas smo se okupili ne da kaznimo nekoga, već da se međusobno pomažemo", rekao je Ilija na zasedanju 31. oktobra.

"Ne treba da opterećujemo jedni druge, već da međusobno olakšamo teret. Iako sam ne jednom bio opterećen krstom, nikada nisam mislio da kaznim nekoga. Uvek mislim samo da pomognem vama", rekao je on.

Zurabišvili je rekla da će razmotriti zahtev za pomilovanje, ali ne dok se ne završe nove smernice za postupanje u pomilovanjima.

A to nije bila najveća drama na sastanku Sinoda.

Crkveni zvaničnici su takođe glasali da se izopšti odmetnuti sveštenik, mitropolit Petre Cava.

Cava je godinama bio trn u oku crkve. U prošlosti se sukobljavao s rukovodstvom, između ostalog, oko toga kako je upravljao zvaničnim televizijskim kanalom crkve, a, prema Gamrekelašviliju, redovno je govorio protiv korupcije u crkvi, uključujući navode o ogromnom bogatstvu koje je sakupio Ilija.

Mitropolit Petre Cava
Mitropolit Petre Cava

Cava je takođe javno podržao Mamaladžeove ranije tvrdnje da Ilijin sekretar stoji iza zavere s cijanidom.

Na sastanku Sinoda, tokom rasprave šta uraditi s Cavom, sveštenici su počeli da viču i urlaju i sastanak se skoro pretvorio u tuču, rekli su kasnije učesnici novinarima.

Arhiepiskop Nikoloz Pačuašvili rekao je za RSE da su neki sveštenici fizički branili Iliju od drugih.

Cava, rekao je Pačuašvili, silom je izveden sa sastanka.

Cavi nije oduzeto sveštenstvo, ali mu je naređeno da deo kazne odsluži u manastiru. Zaprećeno mu je isključenjem iz crkve ako nastavi da govori protiv nje.

Posle odluke crkve da ga izopšti, Cava je izneo eksplozivnu optužbu koja je emitovana na gruzijskoj televiziji.

"Danas je Sveti sinod doneo odluku bez presedana. Verujem da mi je lično patrijarh, predsedavajući Sinoda, nepravedno oduzeo čin arhijereja ", rekao Cava. "Mislim da je to zato što sam otkrio greh sodomije i pederastije u Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi".

"Narod ima patrijarha, predstavajućeg Sinoda, zaposednutog grehom pedererastije i sodomije.", rekao je on.

Gamrekelašvili je rekao da su Cavine optužbe zaprepastile gruzijsko društvo, koje je veoma konzervativno i većinom homoseksualnost smatra duboko uvredljivim i grešnim – što je pozicija koju je crkva zagovarala.

On je povezao Cavinu izjavu s 95 teza koje je u 16. veku objavio rimokatolički teolog Martin Luter, što je uzdrmalo Katoličku crkvu i dovelo do protestantske reformacije.

Gamrekelašvili je takođe rekao da je ogromna imovine crkve javna tajna za mnoge Gruzijce. A većina prihoda dolazi direktno od doprinosa iz državnog budžeta, uz malo nadzora ili odgovornosti, rekao je on.

"Crkva je crna ekonomija, ispunjena korupcijom", rekao je on. "To je srednjovekovni ekonomski model".

XS
SM
MD
LG