Dostupni linkovi

Bori Kontiću uručena nagrada Dr. Erhard Busek


Direktoru Mediacentra Sarajevo Bori Kontiću uručena je nagrada Dr. Erhard Busek koju dodjeljuje Medijska organizacija jugoistočne Evrope iz Beča (South East Europe Media Organisation - SEEMO).

Nagrada, koja se dodjeljuje duže od decenije, namijenjena je pojedincima za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Evropi i za ukupan doprinos novinarstvu.

Pokrovitelj nagrade je dr. Erhard Busek, bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i predsjednik Instituta za dunavsku regiju i srednju Evropu.

Nagrada je uručena na Međunarodnoj medijskoj konferenciji South East Media Forum u Zagrebu, koja je posvećena budućnosti javnog emitiranja i printanih medija na području jugoistočne Europe.

Boro Kontić više od 30 godina radi kao novinar. Autor je radijske emisije Primus (1979 – 1985) u kojoj je nastala Top lista nadrealista. Bio je glavni urednik Omladinskog programa Radio Sarajevo (1987), a kasnije i glavni urednik Drugog programa Radija Sarajevo (1990 -1992). Autor je više radio dokumentaraca, a u periodu maj-decembar 1992. bio je član Poslovodnog odbora RTV BiH. Tokom rata u BiH izvještavao je i za Glas Amerike, a od 2003. do 2004. godine bio je predsjednik Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH.

Boro Kontić u Mediacentru je od osnivanja, aprila 1995. godine. Radi kao predavač na treninzima za novinare, autor je i producent više dokumentarnih filmova u produkciji Mediacentra: “Godine koje su pojeli lavovi” (2010), “Bez naslova” (2011), “Izložba” (2012). Dobitnik je nekoliko međunarodnih priznanja za radijske i TV dokumentarce.

Nagrada Dr. Erhard Busek Bori Kontiću je također i priznanje Mediacentru Sarajevo.

Ovu nagradu do sada su, između ostalih, dobili: Remzi Lani iz Albanije, Marina Constantinoiu iz Rumunije, Radomir Ličina iz Srbije, Jeta Xharra sa Kosova, Drago Hedl iz Hrvatske, Brankica Stanković iz Srbije, Danko Plevnik iz Hrvatske, Brankica Petković iz Slovenije, Kemal Kurspahić iz Bosne i Hercegovine, Denis Latin iz Hrvatske.

Novinarske nagrade na ovogodišnjoj konferenciji SEEMO u Zagrebu dobili su i novinari CIN-a Mubarek Asani i Ermin Zatega, za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu za priču iz 2018. godine. Nagradu za najboljeg mladog novinara dobio je Arlis Alikaj iz Albanije, a priznanje za samostalni rad u istraživačkom novinarstvu Jagoda Bastalić iz Hrvatske, te Dina Đorđević i Vladimir Kostić iz Srbije.

XS
SM
MD
LG