Dostupni linkovi

Erdogan: Amerikanci i dalje patroliraju sa Kurdima


Američka borbena vozila i kurdski vojnici, Sirija
Američka borbena vozila i kurdski vojnici, Sirija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) izjavio je da američki vojnici i dalje vrše zajedničke patrole sa pripadnicima kurdske milicije Jedinice narodne odbrane u pograničnom regionu Sirije u kojem, prema dogovoru Ankare i Washingtona, ne bi trebalo da bude militanata, prenosi Reuters.

Erdogan je istakao da će on donijeti odluku da li će se ovog mjeseca sresti u Vašingtonu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp) kao što je ranije i planirano.

Turski zvaničnici u ponedjeljak su izjavili da postoji mogućnost da će Erdogan otkazati posjetu Washingtonu naredne sedmice kao znak protesta zbog usvajanja rezolucije u Predstavničkom domu Kongresa kojom se masovno ubistvo Jermena prije jednog vijeka naziva genocidom i traži uvođenje sankcija Turskoj.

Erdogan treba da posjeti Washington 13. novembra na Trumpov poziv, ali je prošle sedmice rekao da rezolucija stavlja znak pitanja na te planove.

Turska prihvata da su brojni Jermeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu poginuli u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva bila organizovana.

XS
SM
MD
LG