Dostupni linkovi

Bista bivšem premijeru Rusije Primakovu u Beogradu


Bista Jevgeniju Primakovu u Beogradu
Bista Jevgeniju Primakovu u Beogradu

Bista bivšem premijeru Rusije Jevgeniju Primakovu otkrivena je u Ruskom domu u Beogradu uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, kao i bivšeg premijera Rusije Sergeja Stepašina.

Vučić je na ceremoniji rekao da su građani Srbije osetili važnost borbe za jednakost, pravdu i pravičnost Jevgenija Primakova.

„Za nas on predstavlja prijatelja onakvog kakav prijatelj treba da bude, osvedočen, čvrst, uz nas i u najtežim trenucima“, rekao je Vučić.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko rekao je da je Primakov bio proaktivan u rešavanju pitanja Kosova.

„Ponudio je više predloga da se reši taj problem u okviru međunarodnog prava na miran način, ali stvar je u tome, i to je poznato, da je Zapad od početka uzeo smer i pripremao se za vojno rešenje“, rekao je Bocan-Harčenko.

Stepašin se u obraćanju takođe prisetio događaja iz 1999. godine istakavši da „u ono teško vreme Rusija nije pomogla Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji baš onoliko koliko je možda mogla“.

„To što se desilo Jugoslaviji (NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, prim. aut.) za Rusiju je bila velika lekcija“, naveo je Stepašin.

Jevgenij Primakov je kao premijer Rusije 1999. godine otkazao posetu SAD-u i naredio da se avion vrati u Moskvu zbog početka NATO bombardovanja.

Bistu Primakovu otkrili su njegova udovica Irina Primakova i autor Andrej Tirtišnikov.

Bista bivšem premijeru Rusije Primakovu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ova ceremonija je održana povodom 90 godina od rođenja Jevgenija Primakova.

Primakov je bio premijer Rusije od septembra 1998. do maja 1999. godine, a prethodno je od januara 1996. bio šef diplomatije. Bio je u predsedničkom savetu Mihaila Gorbačova 1990. i 1991. godine. Takođe je imao i visoku poziciju u KGB-u, a posle formiranja Ruske Federacije bio je direktor spoljne obaveštajne službe SVR od 1991. do 1996.

Preminuo je 2015. godine u 85. godini života.

XS
SM
MD
LG