Dostupni linkovi

EU kritikovala Izrael zbog novih stanova za jevrejske naseljenike


Jedno od naselja za jevrejske doseljenike u blizini Jerusalima, ilustrativna fotografija

Evropska unija kritikovala je danas Izrael što je odobrio planove za izgradnju preko 2.000 novih domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

EU je u saopštenju ponovila svoju dugotrajnu poziciju da je izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji nelegalna i da "narušava održivost rešenja o dve države i izglede za trajan mir".

Izraelska levičarska orgnizacije Mir sada (Šalom akšav) saopštila je da su izraelske vlasti u oktobru odobrile razne faze planiranja izgradnje 2.342 nove stambene jedinice na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta organizacija koja pomno prati širenje jevrejskih naselja je navela da je Izrael odobrio planove za izgradnju 8.300 domova ove godine, što je povećanje od 50 procenata u odnosu na celu 2018.

Ti podaci smatraju se najnovijom indikacijom da odnos administracije predsednika SAD Donalda Trampa prema jevrejskim naseljima ohrabruje Izrael da poveća izgradnju.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, piše Asošijejted pres. Ta država bi uključila i pojas Gaze koji Izrael drži pod blokadom.

Veći deo međunarodne zajednice smatra izgradnju naselja na Zapadnoj obali preprekom za mir.

Skoro 700.000 Izraelaca živi sada na teritorijama na koje Palestinci polažu pravo.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da komentariše kritike EU.

XS
SM
MD
LG