Dostupni linkovi

Blok: Sloboda medija preduslov Srbiji za EU


Minister of Foreign Affairs of Netherlands Stef Blok with Serbian Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic during his visit to Belgrade
Minister of Foreign Affairs of Netherlands Stef Blok with Serbian Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic during his visit to Belgrade

Slobodna medija i vladavina prava ključni su uslovi za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, izjavio je u Beogradu Stef Blok, ministar inostranih poslova Holandije.

On je odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa rekao da je za Evropsku uniju bezbednost novinara jedno od najvažnijih pitanja.

„Sloboda medija je suštinsko pitanje i ključno je za zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji. Ono što mi, kao Evropska unija, jasno treba da stavimo do znanja je da je to jasan preduslov za pristupanje EU, kao što su to i vladavina prava i borba protiv korupcije“, rekao je Blok.

On je napomenuo da u zemljama Evropske unije, što su standardi i za kandidate za članstvo, državne televizije imaju obavezu da pod jednakim uslovima otvore prostor za sve političke partije.

Stef Blok rekao je da je trgovinska razmena sa Srbijom u stalnom porastu, od sedam do 10 odsto, i da godišnje iznosi oko 700 miliona evra.

Stefan Blok i Ivica Dačić, 4. novembar 2019.
Stefan Blok i Ivica Dačić, 4. novembar 2019.

Nakon sastanka sa Blokom u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se razgovaralo o pitanju Kosova i da će u utorak, 5. novembra, razgovarati sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom.

"Svakako da postoji želja da se što pre dođe do rešenja problema Kosova i Metohije. Treba da se dođe do kompromisnog rešenja koje bi bilo pravedno za sve strane. Ukoliko toga nema, nema tog pritiska kom ćemo mi popustiti da prihvatimo nešto što nije principijelno”, izjavio je Dačić.

Šef holandske diplomatije sastao se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić i Stef Blok 4. novembar 2019.
Aleksandar Vučić i Stef Blok 4. novembar 2019.

„Zalažemo se za intenziviranje kontakata na najvišem nivou, jer bilateralne posete i kontinuitet sureta doprinose unapređenju sveukupnuh odnosa dveju zemalja, kao i boljem međusobnom razumevanju“, rekao je Vučić i uputio poziv Njegovom kraljevskom visočanstvu kralju Viljemu Aleksandru i kraljici Maksimi da posete Srbiju.

Vučić je, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, tokom susreta naveo da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu

„Mi smo čvrsto uvereni da dijalog predstavlja jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja“, naglasio je Vučić ukazavši na neophodnost postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok rekao je da je veoma važno ostvariti napredak u oblasti vladavine prava sa čim se saglasio predsednik Srbije, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG