Dostupni linkovi

Šarović i USAID: Hitno usvojiti Zakon o električnoj energiji i gasu


Ilustrativna fotografija

Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani, rečeno je na sastanku u Sarajevu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i direktorice misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Zakon o električnoj energiji i gasu je pripremljen i usklađen sa evropskim standardima, a saglasnost za njega dali su Energetska zajednica i Evropska komisija.

"Previše vremena gubimo i previše štete trpimo čekajući usaglašavanje entiteta. Vlada Republike Srpske je nedavno dala svoje pozitivno mišljenje, ali sada čekamo Federaciju BiH koja je negativno mišljenje dala još 2017. godine i od tada je cijeli proces zakočen", rekao je Šarović.

On je naveo i da je, osim mogućnosti novih sankcija Energetske zajednice, taj zakon važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine zastario i kao takav predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora.

"Osim toga, ostajemo bez značajnih sredstava koja su namijenjena Bosni i Hercegovini kroz različite projekte. Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona eura", rekao je Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da USAID u narednom periodu aktivno radi na pružanju podrške u usaglašavanju zakona sa entitetskim vladama kako bi bio nastavljen čitav proces.

Iz USAID-a su najavili da će fokus svoga rada u narednom periodu usmjeriti na daljnji razvoj sektora prirodnog gasa, energetske efikasnosti, kao i na stvaranje tržišta električne energije.

XS
SM
MD
LG