Dostupni linkovi

Iran obilježava godišnjicu zauzimanja američke ambasade


Taoci u američkoj ambasadi, 4. novembar 1979, Teheran

Više hiljada Iranaca izašlo je na ulicu nedaleko od zgrade Ambasade SAD u Teheranu, uzvikujući "Smrt Americi", povodom 40 godina od upada u zgrade američke diplomatske misije u iranskoj prijestonici, prenosi Reuters.

Državni mediji emitovali su snimke mase na ulicama oko zgrade bivše američke diplomatske misije koja je nazvana "špijunskom jazbinom" nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Marševi i mitinzi održani su širom Irana.

Radikalni islamistički studenti upali su u Ambasadu neposredno nakon obaranja sa vlasti šaha kada su 52 Amerikanca bili taoci 444 dana. Dvije zemlje od tada nemaju diplomatske odnose.

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamenei obnovio je u nedjelju zabranu razgovora sa SAD, opisujući dvije zemlje kao "neumorne neprijatelje".

"Oni koji vjeruju da će pregovori sa neprijateljem riješiti naše probleme stoposto griješe", naglasio je Hamenei.

Iranski vrhovni lider zabranio je zvaničnicima da održavaju razgovore osim u slučaju povratka SAD u okvire nuklearnog sporazuma i ukidanja sankcija.

Odnosi dvije zemlje dodatno su pogoršani prošle godine kada je američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog između Teherana i svjetskih sila 2015. godine.

SAD su obnovile sankcije protiv Irana, navodeći da time želi da primoraju Teheran da se vrati pregovorima radi postizanja obimnijeg sporazuma.

XS
SM
MD
LG