Dostupni linkovi

Učesnici Marša mira nakon tri dana stigli u Kotor Varoš


Učesnici Marša mira
Učesnici Marša mira

Oko 115 sudionika Marša mira "Tihi hod za veliku bol" stiglo je u Večiće kod Kotor-Varoši, gdje će u nedjelju biti obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka iz Kotor Varoši.

Učesnici su stigli nakon trodnevnog pješačenja.

Prošli su dionicama od Karaule, u blizini Travnika, preko Bešpelja do Večića, kojima su 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

U prva tri dana novembra 1992. godine, nestalo 175 ljudi, među kojima je 161 osoba posljednji put viđena u osnovnoj školi u mjestu Grabovica kod Kotor Varoši.

Do Travnika, koji je udaljen oko 70 kilometara, uspjelo je doći 90 ljudi, a među njima i Mirsad Tatar, jedan od učesnika Marša mira.

"I nakon 27 godina, tužno je proći ovim putem kojim smo izašli 1992. godine. Želimo poručiti da međunarodne institucije za traženje nestalih trebaju potragu za nestalima podignuti na viši nivo, kako bismo pronašli kosti naših najmilijih", kazao je Tatar za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Maršu mira pridružio se i Mevludin Škorić, koji je dijelom ove dionice prošao i 1992. godine, kao 15-ogodišnji dječak.

"Kao dijete sam, zajedno sa ostalima, 1. novembra '92. godine krenuo iz Večića prema Travniku. Zapucalo je i razdvojili smo se u dvije grupe. Noćili smo u šumi i sutra, 2. novembra, ponovo krenuli, ali su opet zapucali. Nismo imali gdje, jer je sve bilo minirano, pa smo se predali. Odveli su nas, žene i djecu, u školu u Grabovicu, gdje su kasnije doveli i grupu u kojoj je bila 161 osoba. Nas su sutra stavili u autobuse, iako smo rekli da nećemo da idemo bez njih. Međutim, rekli su da će i njih pustiti za dva dana, nakon ispitivanja, ali ih nikada više nismo vidjeli. I danas, dok spavam, u san mi dođe sve ovo", ispričao je Škorić ranije novinarima.

Iz Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši nezadovoljni su radom nadležnih insitucija i traže da ubrzaju procese traženja nestalih i procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj.

"I dalje ćemo se boriti i vršiti pritisak na sve relevantne instucije koje rade, i primaju platu za to, da ubrzaju porece traženja nestalih, jer umiru nam porodice. Stalno apelujemo, ali vrlo mali pomak je napravljen", kazala je predsjednica Udruženja Munevera Avdić.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, na Sudu BiH se sudi devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi".

"Zbog zločine u Kotor-Varoši, Sud BiH ranije je osudio Bosiljka Markovića na deset godina, a Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci zatvora. Na sedam godina i tri mjeseca, osuđen je Ljubiša Vranješ, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Lamija Grebo iz Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN).

XS
SM
MD
LG