Dostupni linkovi

Salvador proterao diplomate Venecuele


Venecuelanske dilomate imaju 48 sati da napuste nacionalnu teritoriju: Naib Bukele
Venecuelanske dilomate imaju 48 sati da napuste nacionalnu teritoriju: Naib Bukele

Predsednik Salvadora Najib Bukele koji ne priznaje legitimitet svog venecuelanskog kolege Nikolasa Madura naredio je u subotu uveče proterivanje svih venecuelanskih diplomata u roku od 48 sati.

"Vlada Salvadora proteruje diplomatski kor režima Nikolasa Madura u skladu sa ponovljenim izjavama predsednika Najiba Bukelea o nepriznavanju legitimiteta Madurove vlade. Venecuelanske dilomate imaju 48 sati da napuste nacionalnu teritoriju", navodi se u saopštenju predsedništva Salvadora objavljenom preko Tviter naloga predsednika zemlje.

I pre nego što je stupio na dužnost početkom juna Bukele je rekao da namerava da se distancira od Karakasa i da održava bliske odnose sa SAD koje traže odlazak Madura.

Više od 50 zemalja priznalo je kao prelaznog predsednika Venecuele predsednika Parlamenta i šefa opozicije Huana Gvaida.

Američki ambasador u Salvadoru Ronald Džonson pozdravio je odluku predsednika Salvadora.

"Pozdravljamo vladu predsednika Najiba Bukelea zato što deluje tako da Salvador bude na dobroj strani istorije", napisao je u tviter poruci američki ambasador.

Vlada socijalističkog venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura optužuje se za kršenje ljudskih prava i nasumična hapšenja dok privreda zemlje prolazi kroz tešku krizu, međutim Madura u UN podržavaju Rusija i Kina, navodi Frans pres.

XS
SM
MD
LG