Dostupni linkovi

RFE/RL osuđuje pretnju objavljivanjem ličnih podataka novinara u Ukrajini


Victor Yanukovych i Andriy Portnov, Krim, avgust 2010.
Victor Yanukovych i Andriy Portnov, Krim, avgust 2010.

Predsednik Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Jamie Fly osudio je bivšeg ukrajinskog parlamentarca Andrija Portnova zbog otkrivanja ličnih podataka o vozaču kompanije i njegovu pretnju da će objaviti slične podatke o novinarima RFE/RL.

"RFE/RL oštro osuđuje nedavna uznemiravanja novinara i angažovanih na programu 'Skhemy' (Schemes) našeg Ukrajinskog servisa", poručio je Flaj 2. novembra. "Neprihvatljivo je i, čini se, nezakonito da bilo ko u Ukrajini otkriva lične podatke, preti fizičkim povredama ili na drugi način vrši pritisak na novinare zbog njihovih profesionalnih aktivnosti.“

Reagovanje je usledilo dan nakon što je Portnov na svom Telegram kanalu objavio lične podatke vozača koji radi za produkcijski tim 'Skhemy', jer program radi na istrazi Portnova i njegovih odnosa sa zvaničnicima koji su trenutno u ukrajinskoj vladi. Portnov je takođe pretio da će objaviti slične podatke koji se odnose na novinare i ostale angažovane na 'Skhemy'.

Portnov je ranije obavljao funkciju šefa osoblja predsednika Ukrajine Victor Yanukovycha, koji je svrgnut sa vlasti i pobegao u Rusiju u februaru 2014.

Fly je takođe pozvao ukrajinske vlasti da „budu odgovorne za one koji izvršavaju radnje koje potkopavaju verovanje javnosti u posvećenost Ukrajine slobodi izražavanja“.

'Skhemy', nagrađivani istraživačko-novinarski program, zajednički je projekat Ukrajinskog servisa RFE/RL i UA:Pershy television.

XS
SM
MD
LG