Dostupni linkovi

SAD istražuju novog lidera takozvane Islamske države


Grupa pripadnika takozvane Islamske države
Grupa pripadnika takozvane Islamske države

Sjedinjene Države istražuju novog vođu takozvane Islamske države kako bi utvrdile njegove prethodne uloge u toj organizaciji, izjavio je u petak Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma, nakon što je prošlog mjeseca u američkoj akciji ubijen bivši vođa Abu Bakr al-Bagdadi.

"Kad god dođe do tranzicije liderstva u terorističkoj organizaciji, želimo se uvjeriti da imamo najnovije informacije koje su neophodne kako bi se suočili sa prijetnjom", rekao je Sales.

Takozvana Islamska država je u audio snimku objavljenom učetvrtak potvrdila da je Bagdadi ubijen tokom vikenda u napadu američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije.

Iz militantne grupe su također saopćili da je imenovan nasljednik Bagdadija koji je identificiran kao Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Ranije u petak, predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: "ISIS ima novog vođu. Točno znamo tko je on!".

Sales kaže da borba protiv takozvane Islamske države ostaje najvažniji nacionalni sigurnosni prioritet Washingtona: "Rasformirat ćemo skupinu bez obzira na njen liderski kadar."

Dok svjetski čelnici pozdravljaju Bagdadijevu smrt, sigurnosni analitičari upozoravaju da prijetnja od takozvane Islamske države i njezine ideologije je daleko od gotove.

Godišnji izvještaj o terorizmu kojeg je State Department objavio u petak, zaključeno je da, uprkos gubitku gotovo cijelog svog teritorija, takozvana Islamska država i dalje se nastavljala razvijati tokom 2018. godine, sa novim podružnicama u Somaliji i istočnoj Aziji, te porastu domaćih napada.

Pentagon objavio snimke napada na vođu IDIL-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

XS
SM
MD
LG