Dostupni linkovi

Google kupuje Fitbit za 2.1 milijardu dolara


Fitbit narukvica
Fitbit narukvica

Američki tehnološki gigant Google najavio je da kupuje Fitbit, popularni uređaj za praćenje tjelovježbe, za 2.1 milijardu dolara. Ovim potezom, Google će prestići svoje konkurente, Apple i Samsung u takmičenju za preuzimanje tržišta nosivih uređaja.

Iz Google-a su u petak saopštili da su kupovinom Fitbit kompanije koja proizvodi narukvice za fitness, vidjeli priliku da uvedu "Kreirao Google" opciju za nosive uređaje kao i to da više investiraju u nosivu tehnologiju.

Dionice Fitbita porasle su za više od 40 posto od kada je Reuters u ponedjeljak izvjestio da je Google napravio ponudu za kupovinu proizvodnje popularnih šarenih fitness narukvica.

Ova kupovina dolazi u momentu kada tržištu na kojem se nalazi Fitbit prijete bogatije kompanije poput Apple-a i Samsunga ali i jeftinije opcije iz kineskih Huaweija i Xiaomija.

"Vjerujemo da je Google logična odluka. Podaci o zdravlju i fitnessu zajedno sa 28 aktivnih korisnika na Fitbit platformi, nude ogromnu vrijednost", rekao je analitičar Craig Hallum.

Iz Fitbita su saopštili da ukoliko Google ne dobije odobrenje za zaštitu tržišnog natjecanja, morat će platiti naknadu za raskid ugovora u iznosu od 250 miliona dolara.

Također su naveli da podaci o zdravlju i fitness navikama njihovih korisnika neće biti korišeni za Google oglase. Google je dodao da će Fitbit imati opciju da pregleda, premjesti ili izbriše svoje podatke.

Očekuje se da će dogovor o kupovini biti postignut tokom 2020. godine.

XS
SM
MD
LG