Dostupni linkovi

Četvoro teže povređeno u požaru fabrike eksploziva u Češkoj


Ilustrativna fotografija

U požaru u fabrici eksploziva Sintezija kraj Pardubica na istoku Češke jutros su teže povređene četiri osobe od kojih su tri hitno prevezene helikopterom u bolnice u Pragu.

"Zapalio se barut kratko posle 7 časova u jednoj od hala tokom prerade u procesu proizvodnje. Desilo se u zgradi gde se barut suši. Do eksplozije nije došlo. Požar je uspešno ugašen do 8 sati. U vazduh nisu procurele nikakve opasne materije. Ne preti nikakva dalja opasnost", saopštio je češkom javnom tv servisu ČT portparol Sintezijine fabrike Eksplozija u kojoj se desila nesreća, Martin Vencl, prenosi Beta.

Jedan radnik sa povredama glave prevezen je u bolnicu u obližnjem gradu Hradec Kralove, dok je troje radnika koji su zadobili opekotine prebačeno u Prag.

"Dve osobe su zadobile opekotina na više od 30 odsto površine tela i njima je izazvana veštačka koma i prebačeni su helikopterom u Centar za opekotine u Prag. Sledećeg povređenog sa opekotinama u Prag voze kola hitne pomoći", kazao je portparol Hitne pomoći Aleš Mali.

Požar su uspeli da ugase sami fabrički vatrogasci, proizvodnja je nastavljena u svim pogonima Sintezije osim u hali u kojoj je izbio požar. Na mesto je krenuo ministar industrije i trgovine Karel Havliček pošto je fabrika eksploziva od 2002. godine u vlasništvu države.

U ovoj fabrici eksploziva i municije poslednja nesreća desila se prošle godine a u svežem je sećanju tragedija iz aprila 2011. kada je eksplodirao nitroglicerin i poginula četvorica radnika.

U eksploziji pre osam godina bila su sravnjena sa zemljom dva objekta, popucali prozori u okolnim kućama i stanovima, kao i izlozi u nekoliko radnji u četiri kilometra udaljenoj banji Laznje Bohdaneč a eksplozija se videla i čula 20 kilometara daleko.

Sintezija i njena fabrika Eksplozija poznati su u svetu kao prozivođači semteksa od 1950. godine. Rel je plastičnom eksplozivu koji su obilato koristili teroristi, ali koji, i zbog mogućih zloupotreba, predstavlja sada zanemarljiv deo proizvodnje.

XS
SM
MD
LG