Dostupni linkovi

SAD optužile Rusiju da podstiče tenzije u Čileu


Sa protesta u Čileu, 20. oktobra
Sa protesta u Čileu, 20. oktobra

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da podstiče tenzije u Čileu, gde je u protestima i nemirima poslednjih dana stradalo više od 20 ljudi. Visoki zvaničnik Stejt departmenta 31. oktobra rekao je da postoje "jasne indikacije" da su ljudi iskoristili nemire i "izvrtali ih upotrebom i zloupotrebom društvenih medija". "Videli smo naznake ruske aktivnosti koje podržavaju ovaj negativan tok debate", rekao je zvaničnik. Zvaničnik je dodao da Moskva pojačava svoj uticaj u Južnoj Americi,i da je "vrlo malo toga pozitivno".

"Izgleda da preferiraju podeljeni region i izgleda da više vole demokratsku raspravu ugušenu u sukobu, što je žalosno", rekao je. Rusija je ranije saopštila da se ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Vašington i Moskva sukobili su se zbog nemira u Venecueli, gde Rusija podržava borbe protiv socijalističkog predsednika Nikolasa Madura. Sjedinjene Države smatraju da je Maduro nelegitiman i podržale su opoziciju u pozivima na njegovu ostavku. Američki predsednik Donald Trump u prošlosti je "demantovao strane napore za podrivanje čileanskih institucija, demokratije ili društva."

Čile je pogođen masovnim uličnim protestima protiv vlade predsednika Sebastijana Pinere. Protivnici su se u početku borili protiv rasta cena javnog prevoza, ali to se pretvorilo u opšti protest protiv niskih plata i penzija, stanja javnog zdravstva i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih u jednoj od najbogatijih zemalja Latinske Amerike. Pinera, desničarski milijarder, pokušao je da olakša proteste koracima kao što su preusmeravanje njegovog kabineta i obećavanje radnih reformi. Međutim, opozicioni poslanici rekli su da mere nisu dovoljne.

Sjedinjene Države, koje su dugo bile u bliskim vezama sa Čileom, rekle su da strano mešanje nije jedini uzrok nemira. Ali portparol Stejt departmenta je dodao da je Rusija „nastojala da pogorša podele, podstakne sukobe i pokvari odgovorne demokratske debate“. Očekivalo se da će Tramp potpisati trgovinski sporazum sa kineskim liderom Si Đinpingom na sastanku APEC-a u Santijagu u novembru, ali se Čile povukao kao domaćin "da bi se brinuo o problemima kod kuće", kazao je Pinera.

Hiljade Čileanaca na ulicama

Hiljade mladih Čileanaca marširale su i u četvrtak zahtevajući bolje socijalne usluge, dok vlada i opozicija i dalje nemaju adekvatan odgovor na proteste i nerede koji u toj zemlji traju skoro dve nedelje.

Marš do predsedničke palate protekao je mirno, što su neki protumačili kao slabljenje protesta dosad praćenih vandalizmom i paljevinom.

Ranije tokom dana ministri finansija i unutrašnjih poslova su na sastanku predložili poreske olakšice za poslovanje.

Protesti su potresli i iznenadili Čile, decenijama ekonomski stabilan, gde je siromaštvo stalno opadalo uprkos visokom nivou društvene nejednakosti.

Protesti su podstaknuti relativno malim povećanjima cene metroa od manje od četiri odsto, ali su pojačani nezadovojstvom zbog dugog osećanja mnogih Čileanaca da nemaju ništa od napredovanja zemlje.

Čile je juče zbog obima i masovnosti građanskog protesta odustao od organizovanja Svetske konferencije o klimi i od Foruma za ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (Apek).

XS
SM
MD
LG