Dostupni linkovi

Irački predsednik obećao nove izbore


Barham Salih u televizijskom obraćanju Iračanima 31. oktobra
Barham Salih u televizijskom obraćanju Iračanima 31. oktobra

Irački predsednik Barham Saleh obećao je danas prevremene izbore posle izglasavanja novog izbornog zakona koji će biti u Parlamentu "iduće nedelje", u televizijskom obraćanju u trenutku kada se antivladini protesti ne smiruju u zemlji.

Saleh je rekao da je premijer Adel Abdel Mahdi spreman da podnese ostavku ako se blokovi u Parlamentu slože oko njegove zamene.

Predsednik je izrazio je podršku demonstrantima ali je rekao da velike promene koje traže treba da se sprovedu ustavnim putem.

U Iraku su bila dva talasa masovnih protesta ovog meseca, a najmanje 250 demonstranta ubijeno je u sukobima sa bezbednosnim snagama.

Demonstranti traže ostavku vlade i reviziju političkog sistema uspostavljenog posle invazije predvođene SAD-om 2003. godine.

Irački demonstranti: 'Ne želimo ovu vlast'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Proces koji je predsednik predstavio mogao bi da traje više nedelja ili meseci i nije jasno da li će time odgovoriti na zahteve demonstranata.

Demonstranti su se danas sukobili sa bezbednosnim snagama na drugom mostu koji vodi do teško obezbeđene Zelene zone u Bagdadu, a najmanje jedna osoba je ubijena i više od 60 ranjeno.

Demonstranti se okupljaju na trgu Tahrir u glavnom gradu Bagdadu od kada su nastavljeni protesti pre gotovo nedelju dana i više puta su se sukobili sa bezbednosnim snagama na mostu Džumhurija. Okršaji su se sada proširili na drugi, obližnji most, Sanak, koji takođe vodi ka Zelenoj zoni, gde je sedište vlade.

Destine hiljada demonstranata pridružilo se protestima da izraze frustraciju političkom elitom. Protesti su koncentrisani u oblastima sa šiitskom većinom i upućeni na vladu gde dominiraju šiiti.

XS
SM
MD
LG