Dostupni linkovi

Požari na jugu Srbije još aktivni


Požar na Staroj Planini
Požar na Staroj Planini

U opštinama Trgovište i Bosilegrad, u kojima je i dalje na snazi vanredna situacija, požari se ne smiruju. Na njihovom gašenju na najkritičnijim lokacijama u planinskim selima Trgovišta od danas su angažovani i pripadnici Vojske Srbije.

U susednoj opštini Bosilegrad, takođe očekuju da stignu vojnici, kako bi zaustavili širenje požara iz pravca Severne Makedonije.

Kiša koja je juče i noćas padala u većem delu zemlje još nije stigla do ovih opština na krajnjem jugoistoku Srbije na tromeđi sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, ali je tokom noći padala na Staroj planini, gde je prema izveštajima sa terena situacija stabilnija nego prethodnih dana.

Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, rekao je da troje evakuisanih stanovnika iz planinskih sela u zoni požara još ne mogu da se vrate svojim kućama, ali da očekuje da će uz pomoć pripadnika Vojske Srbije uspeti da se odupru vatri na najugroženijim lokacijama.

„Vojska je stigla sa četiri kamiona i njih 50 ide na prostor sela Provestje gde će probati da zaustave jedan od požara koji su izbili juče, dok je vatrogasna jedinica na lokaciji sela Crveni grad, gde takođe bukti vatra“, rekao je Kretić.

Prema navodima našeg sagovornika, u opštini Trgovište, lokalizovan je veći broj manjih požara, a slična situacija je i u susednoj opštini Bosilegrad, gde takođe pomažu pripadnici vojske na zaustavljanju širenja požara iz pravca Severne Makedonije.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad za RSE kaže da je požar na jugu te opštine danas „napadnut“ sa 50 vojnika, 70 vatrogasaca i oko 100 dobrovoljaca.

Kiša koja je juče padala u većem delu Srbije još uvek nije stigla do ovih ugroženih opština, ali je tokom noći padala na Staroj planini što je pomoglo vatrogascima da predahnu posle sinoćnje dramatične borbe za odbranu planinskog sela Topli do.

Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije Grada Pirota kaže za RSE da su vatrogasci i kiša koja je noćas padala u reonu Midžora, najvišeg vrha Stare planine, zaustavili dalje širenje požara koji se približavao planinskom selu Topli Do.

„Situacija na Staroj planini je sada stabilnija, a posebno kod tog sela zbog toga što je noćas palo malo kiše tako da je smanjen rizik od brzog širenja požara“, rekao je Savov i dodao da među stanovništvom nije bilo straha i panike, ali su se brinuli za imovinu.

Nije bilo panike jer su tu bili raspoređeni pripadnici žandarmerije, vatrogasnih jedinica, radnika JP Srbija šume i dobrovoljci, koji su štitili gazdinstva sa stokom na tom području, istakao je Savov.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG