Dostupni linkovi

Obavezni ginekološki pregledi za turkmenistanske tinejdžerke


Turkmenistanske učenice na autobuskoj stani u Ašgabatu.

Školske uprave u turkmenistanskoj provinciji Mari naložile su učenicama da idu na ginekološke preglede kako bi se sprečile trudnoće tinejdžerki i nemoralno ponašanje.

Školske uprave u turkmenistanskoj provinciji Mari naložile su učenicama starim 14 i više godina da idu na obavezne ginekološke preglede, uz objašnjenje da je to deo državnih mera da se osigura pristojno ponašanje među omladinom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mera je najavljena roditeljima uoči jednonedeljnog školskog praznika koji je počeo 22. oktobra.

Uprkos tome što su učenice maloletne, direktori škola su rekli roditeljima da će njihova deca ići kod ginekologa bez obzira da li se porodice slažu ili ne s takvim pregledima.

Izveštaje o direktivi je za RSE prenelo nekoliko roditelja koji su prisustvovali sastancima s direktorima škola. Imena roditelja se ne mogu objaviti zbog mera koje bi protiv njih mogle preduzeti vlasti u ovoj strogo kontrolisanoj autoritativnoj državi.

Obavezni ginekološki pregledi izgleda nisu povezani s rutinskim preventivnim lekarskim pregledima koji postoje u većini škola.

Roditelji su rekli da su dobili objašnjenje da su pregledi deo mera kako bi se osiguralo pristojno ponašanje među mladim ljudima i da se spreče tinejdžerke trudnoće.

Učenice takođe, prema izveštajima, imaju lekcije morala.
Učenice takođe, prema izveštajima, imaju lekcije morala.

"Kao objašnjenje neophodnosti takvih pregleda, zvaničnici su rekli roditeljima da su neke mlade devojke zastranile u potrazi za dobrim životom", izvestio je dopisnik Turkmenistanskog servisa RSE-a, citirajući nekoliko roditelja koji su prisustvovali sastancima u školama Br. 8 i Br 14. u provinciji Mari.

Roditelji su rekli da su zvaničnici citirali navodne incidente s maloletnicama koje su se porađale u kućama ili su imale abortuse.

Lekcije iz morala

Da bi se sprečile takve situacije, direktori škola su uputili roditelje da budu na oprezu i da čvrsto nadziru decu, proveravaju njihove mobilne telefone i kontrolišu koje sajtove posećuju.

Roditelji su takođe dobili zadatak da prate svoje ćerke svugde osim u školi ili kod kuće.

Roditeljima đaka koji imaju honorarne poslove je naloženo da osiguraju da njihova deca prestanu da rade.

Prema izveštajima, neki učenici tinejdžeri rade honorarno kao kelneri u restoranima i kafićima u Mariju, zarađujući oko 10 američkih dolara dnevno.

Roditeljima nije rečeno kada ili gde će biti ginekološki pregledi njihovih ćerki.

RSE je pokušao da kontaktira Sekretarijat za obrazovanje u Mariju, kao i zvaničnike u školama Br. 8 i Br. 14, ali na telefonske pozive niko nije odgovarao.

Najava obaveznih pregleda u Mariju je usledila nekoliko dana pošto su škole u susednoj provinciji Lebap držale učenicama takozvane lekcije morala.

Časovi morala u Lebabu su, prema izveštajima, obuhvatili predavanja zvaničnika iz regionalnog tužilaštva, policije i zdravstvenih službi.

U turkmenistanskoj prestonici Ašgabatu slične lekcije su nuđene roditeljima, reklo je za RSE nekoliko stanovnika grada ranije ovog meseca.

Među glavnim temama časova morala su bile opasnosti od alkohola, duvana i tinejdžerskih trudnoća. Obrazovni zvaničnici su rekli roditeljima da su poslednjih godina pušenje i konzumiranje alkohola u porastu među tinejdžerima u Turkmenistanu.

Vlasti u Turkmenistanu nisu javno komentarisale planirane ginekološke preglede ili časove morala.

Turkmenistanska vlada pod dugogodišnjim predsednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovim ograničila je i kontroliše svaki aspekt života, dok je Turkmenistan na međunarodnim listama koje procenjuju stepen slobode konstantno među najniže rangiranim zemljama.

XS
SM
MD
LG