Dostupni linkovi

Hong Kong pogođen protestima ušao u tehničku recesiju


Antivladini demonstranti na ulicama Hong Konga

Hongkong je, kako je saopštila vlada te poluatonomne oblasti, ušao u tehničku recesiju pošto je privredna aktivnost pala drugo tromesečje za redom, jer je ova oblast pritisnuta zajedničkim uticajem američko-kineskog trgovinskog rata i antivladinih protesta koji traju više od četiri meseca, prenosi AP.

Bruto domaći proizvod Hong Konga pao je za 3,2 odsto u tromesečju od jula do septembra u odnosu na prethodno tromesečje kada je beležio pad od 0,4 odsto, što označava tehničku definiciju recesije, prema preliminarnim vladinim podacima.

U odnosu na treći kvartal prošle godine privredna aktivnost je pala za 2,9 odsto, a ti podaci su najslabiji u ovom azijskom finansijskom centru od 2008. i početka globalne finansijske krize. Posebno su pogođeni maloprodaja, turizam, saobraćaj.

Prema predviđanjima privredna aktivnost Hong Konga će beležiti pad 2019. godine, pošto se ne vidi kraj nemirima.

Demonstranti su povremeno onesposobljavali glavnu infrastrukturu, zatvarali aerodrom, podzemnu železnicu, glavne puteve i tunele.

Državni železnički operater MTR zaustavlja večernje saobraćanje podzemne železnice nekoliko sati ranije nego obično, čime se dalje smanjuje potrošnja.

Nekad uobičajeni kineski kupci ispred luksuznih radnji su nestali. Radnje sa nakitom nemaju kupce, a jedan krojač sopstvenim novcem plaća svoje zaposlene.

XS
SM
MD
LG