Dostupni linkovi

Palmer: Evropska integracija S. Makedonije uključuje i NATO i EU


Metju Palmer u razgovoru sa Nikolom Dimitrovim, Skoplje

Vašington je posvećen partnerskom i prijateljskom odnosu sa Severnom Makedonijom i njenoj evropskoj integraciji, koja uključuje i NATO i EU, izjavio je specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Balkan Metju Palmer.

Tu poruku je visoki američki diplomata poslao nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, kojim završava trodnevni boravak u Skoplju.

Palmer se prethodna dva dana sreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, liderom opozicije oko VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem.

"Poruka je da su SAD partner i prijatelj Severne Makedonije, mi smo posvećeni tom odnosu i njenoj evropskoj integraciji, što uključuje i NATO i EU. Put Severne Makedonije u NATO je čist, a put u EU smo razjasnili ovde u Skoplju i razjasnićemo sa našim evropskim partnerima", rekao je specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Balkan.

Palmer je, kako su preneli lokalni mediji, istakao da je za vreme njegove posete Skoplju potvrđena želja za evropskom perspektivom Severne Makedonije i napomenuo da je imao i sastanke s američkim ambasadorima u jugoistočnoj Evropi na kojem su "podeljene perspektive za dalji razvoj regiona".

Na susretima u glavnom gradu Severne Makedonije, kako je rekao, imao je konstruktivne razgovore o nedavnim dešavanjima u zemlji, u Briselu i u regionu.

Metju Palmer u 'pravo vreme' u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Palmer je rekao da SAD sa nestrpljenjem čekaju da Severna Makedonija postane 30. članica NATO i da Vašington nastavlja da podržava Prespanski dogovor, koji je, kako je istakao, veoma važan za sigurnost i stabilnost regiona.

XS
SM
MD
LG