Dostupni linkovi

Pentagon objavio snimak napada na Al Bagdadija


Pentagon objavio snimke napada na vođu IDIL-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

a

Načelnik centralne komande američke vojske Frenk Mekenzi objavio je na konferenciji za medije video snimljen iz drona, a koji prikazuje akciju protiv vođe takozvane Islamske države Abu Bakr al Bagdadija u Siriji.

Mogućnost objavljivanja videa ranije je najavio američki predsednik Donald Tramp, ali kako je rekao tada, snimak se mora prečistiti kako se ne bi otkrile taktičke metode.

Na snimku se vide komandosi kako se približavaju imanju na kojem se Al Bagdadi krio. Podršku iz vazduha pružali su im avioni F-15 i dronovi MQ-9, čiji zadatak je bio da, kako je rekao Mekenzi, raznesu mesto pošto ono bude očišćeno.

Mekenzi je rekao da on ne može da potvrdi da je Bagdadi "plakao i cvileo" u svojim poslednjim trenucima, kako je u televizijskom obraćanju rekao Tramp obaveštavajući javnost o njegovoj smrti.

On je, međutim, potvrdio da je vođa "Islamske države" upuzao u rupu sa dvoje male dece i razneo se, dok su njegovi ljudi ostali na imanju. Prema rečima američkog generala, istraga je pokazala da sa Bagdadijem nije stradalo troje dece, kako je rekao Tramp, već dvoje. Procenjuje se da su deca imala manje od 12 godina.

Specijalne snage koje su izvele napad na Bagdadija bile su stacionirane u Siriji, iako je Tramp naredio da se većina američkih snaga povuče iz te zemlje. Prema Mekenzijevim rečima, naređenje o povlačenju nije imalo nikakve veze sa akcijom, a tajming se slučajno poklopio na osnovu mnoštva obaveštajnih podataka.

Mekenzi je potvrdio i navode medija da je Bagdadi sahranjen u moru.

Bagdadi mrtav, da li je ideologija IDIL-a poražena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

XS
SM
MD
LG