Dostupni linkovi

Istraživači proučavaju 100.000 dece povezane s IDIL-om


Deca pripadnika "Islamske države" koju su evakuisale kurdske snage kod Baguza u Siriji

Evidencija džihadističke grupe Islamska država (IS) u Iraku, koju su američki vojnici oduzeli na terenu, pokazuje da je više od 100.000 maloletnika registrovano da su izdržavani članovi porodica pripadnika ove organizacija, objavljeno je danas.

Taj izveštaj, pod nazivom "Nesreća maloletnika" (Minor Misery), napisali su istraživači iz Centra za borbu protiv terorizma (CTC) sa američke vojne akademije Vest Point, jedine ovlašćene za objavljivanje deklasifikovanih podataka, pošto su ih proučile obaveštajne službe SAD.

Ti dokumenti tiču se "101.850 maloletnika povezanih s najmanje jednom odraslom osobom koja je dobijala novac od IS". Praktično je pođednako devojčica i dečaka (50,2 odsto devojčica, 49,78 odsto dečaka).

Od ukupnog broja te liste, 16.121 maloletnik (16 odsto ukupnog broja) rođeno je posle juna 2014. godine, datuma najave stvaranja samoproglašenog "kalifata", i zato se postavlja pitanje državljanstva, jer matične rodne listove koje imaju niko ne priznaje.

Istraživači CTC su uspeli da utvrde nacionalnost porekla 76.273 maloletnika: velika većina (70.213) su Iračani, a ukupno je zastupljeno 57 nacionalnosti. Više od 1.200 je iz Jordana, 654 iz Sirije, 380 iz Turske, 375 iz Saudijske Arabije.

Među evropskim zemljama najbrojniji su iz Francuske (52) i iz Nemačke (17).

Istraživači CTC upozoravaju da su sve te brojke nepotpune i da je broj dece džihadista rođenih ili koji su živeli pod uticajem IS, u Iraku i Siriji, nužno veći.

"Kontraproduktivno je smatrati sve maloletnike koji su bili pod okriljem IS 'tempiranim bombama' ili 'agentima-spavačima'", kažu istraživači CTC.

"Iako neki od njih mogu počiniti teroristička dela ili učestvovati u sukobu, izazovi s kojima će se najverovatnije suočiti biće i kratkoročno, i srednjoročno, i dugoročno, beskućništvo, traumatizovanost, anksioznost, depresija, nezaposlenost, nasilje u porodici ili kriminal", dodaju autori izveštaja na 26 stranica objavljenog na sajtu CTC.

XS
SM
MD
LG