Dostupni linkovi

EU: Radikalizovani zatvorenici su pretnja Evropi


Zatvoreni pripadnici "Islamske države" - ilustrativna fotogfrafija
Zatvoreni pripadnici "Islamske države" - ilustrativna fotogfrafija

Hiljade zatvorenika, koji će nakon odslužene kazne biti oslobođeni iz evropskih zatvora, predstavljaju potencijalnu pretnju po bezbednost, jer postoji mogućnost da su radikalizovani, izjavio je evropski komesar za bezbednosna pitanja Džulijan King.

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da razlog za zabrinutost predstavljaju i borci koji se vraćaju iz Sirije.

Evropa je u poslednje dve decenije bila meta nekoliko islamističkih napada, uz smrtonosne napade od 2015. godine, kada je sredinom novembra u Parizu ubijeno više od 130 ljudi.

King je istakao da su bezbednosne snage evropskih zemalja od tada uhapsile nekoliko stotina militanata, da je 1.100 njih zadržano pod optužbom za terorizam, a da postoji još dvostruko toliko onih koji su možda radikalizovani tokom služenja kazne za zločine neke druge vrste.

"Pretnja od džihada nije prestala. Nema šanse da se možemo opustiti", upozorio je King.

Evropski komesar je dodao da trenutna dešavanja u Siriji ne olakšavaju situaciju u vezi sa pretnjom terorizma, usled turske ofanzive u toj zemlji, gde se u zatvorima i dalje nalazi oko 500 boraca iz Evrope.

XS
SM
MD
LG