Dostupni linkovi

Erdoan: Američka rezolucija o genocidu nad Jermenima bezvredna


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da priznanje jermenskog genocida u donjem domu američkog Kongresa nema "nikakve vrednosti" za Ankaru.

"Obraćam se američkoj javnosti i ostatku sveta, ta mera nema nikakve vrednosti, mi je ne priznajemo", rekao je Erdoan u govoru pred poslanicima svoje stranke u Ankari.

On je rekao da je u muslimanskoj veri genocid zabranjen, i da Turska smatra tu optužbu najvećom uvredom.

Predstavnički dom Kongresa SAD sinoć je ogromnom većinom usvojio rezoluciju kojom se masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu pod Otomanskom imperijom priznaju kao genocid.

Odbacuju se pokušaji da se američka vlada poveže sa negiranjem jermenskog genocida i nalaže da se uči o tim događajima.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata ubile su između 1,2 i 1,5 miliona Jermena.

Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari da mu prenese tursko negodovanje zbog usvajanje ove rezolucije u SAD.

Donji dom američkog Kongresa juče je usvojio i rezoluciju gde se predviđaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u severoistočnoj Siriji.

Priznavanje genocida kao i usvajanje teksta u vezi sa turskom ofanzivom u Siriji događa se u trenutku zategnutih odnosa između Vašingtona i Ankare, saveznika u okviru NATO.

XS
SM
MD
LG