Dostupni linkovi

Dendias: Atina prati da li Skoplje poštuje Prespanski sporazum


Parlament Grčke

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias izjavio je da će vlada u Atini nastaviti da pomno prati da li se Severna Makedonija u potpunosti pridržava obaveza iz Prespanskog sporazuma.

Kako je prenela grčka agencija ANA-MPA, Dendias je kritikovao bivšu vladu populističke Sirize zbog manjkave klauzule "erga omnes" u Prespanskom sporazumu - koja utvrđuje da severni sused izmenjeni naziv koristi u svim prilikama, i na domaćem i na međunarodnom terenu.

Uz to je Dendias optužio premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da "koristi rupe" u tom sporazumu: "Ponovo koristi rupe u Prespanskom sporazumu za koje smo znali i na koje smo upozoravali", rekao je ministar.

"Naš cilj je da rešimo pitanja i da ;ublažimo negativne posledice sporazuma tokom procesa pristupanja Severne Makedonije EU. U tom smislu nastavićemo pomno da pratimo da li naš sused u potpunosti poštuje svoje obaveze", rekao je grčki ministar.

Portparol sada opozicine Sirize, Aleksis Haricis ponovio je za TV Alfa da je Prespanski sporazum "diplomatski uspeh" i pozvao aktuelnu grčku vladu da "prestane da igra ulogu posmatrača" i da "preuzme inicijativu da ga sve uključene strane sprovode".

Haricis je podsetio da vlada Zorana Zaeva "ne samo da je potpisala sporazum, već je i promenila ime zemlje i njen ustav, što se ni jedna druga vlada u prošlosti nije usudila da zatraži" i dodao da je to uspeh Sirizine vlade.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je juče u Skoplju da Prespanski sporazum s Grčkom ne može u potpunosti da se sprovede jer je njegova "potpuna implementacija povezana s pristupnim procesom ka EU".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijnačič rekla je da EU veruje da su vlasti Severne Makedonije i dalje privržene Sporazumu i da je uverena da će nastaviti da ga primenjuju u dobroj veri.

XS
SM
MD
LG