Dostupni linkovi

Naftna mrlja preti brazilskom koralnom grebenu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Brazilska mornarica je saopštila da se priprema za mogućnost da naftna mrlja stigne do jednog od najvećih sistema koralnih grebena u Brazilu, u vreme negodovanja javnosti početnom reakcijom vlade ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara na curenje nafte.

Admiral Leonardo Puntel je rekao da su tri broda već stigla u područje grebena a da su još dva na putu, kao i da će helikopter nadletati greben. Njihov zadatak će biti da uoče naftnu mrlju i, kada do toga dođe, pošalju ronioce da skupe naftu pre nego što ona stigne da kontaminira zaštićeno područje, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Morski nacionalni park Abroljos, kod obala brazilske savezne države Baija, dom je retkim formacijama korala a takođe i popularna destinacija za ronioce. Misteriozna naftna mrlja je primećena kod severoistočne obale Brazila 2. septembra i do sada je kontaminirala 254 plaže, vegetaciju i estuare u devet brazilskih država.

Jučerašnje obraćanje mornarice medijima došlo je u trenutku sve jačih kritika tužilaca, eksperata za životnu sredinu i nekih političara na račun brazilske vlade i njenog odgovora na ekološku katastrofu i tvrdnji da je početna reakcija bila prespora i nedovoljna. Snimci lokalne televizije iz prethodnih nedelja pokazuju veliki broj dobrovoljaca koji uklanja naftu duž 1.300 milja pogodjene obale, veoma često bez vladinog nadzora ili opreme.

Naučnik Karlos Nobre je za Asošiejted pres rekao da je vlada ove godine ukinula nekoliko komiteta i tela koja su sarađivala s ministarstvima na izradi javnih politika. Među žrtvama rezova bio je i komitet koji je sačinio nacionalni plan za naftne mrlje, što se pokazuje kao očigledna greška, naveo je Nobre. "Kada je prvi talas te nafte stigao do plaža severoistočnog Brazila početkom septembra, nije bilo komiteta. Nije bilo tih ljudi koji su bili organizovani i mogli smesta da preduzmu akcije na federalnom nivou, državnom nivou, nivou privatnog sektora. Nije bilo organizacije. Bio je potpuni haos", rekao je on.

Ministar odbrane Fernando Asevedo e Silva, takođe prisutan na konferenciji, negirao je da je bilo šta učinjeno pogrešno i naveo da je vlada reagovala čim se nafta pojavila.

Sirova nafta se kreće ispod površine okeana i postaje vidljiva tek kada se približi obali, što je čini veoma teškom za praćenje putem satelita, aviona ili helikoptera, rekao je admiral Puntel i dodao da mornarica ne može da predvidi gde će se sledeće pojaviti ili koliko dugo će zagađivati brazilske plaže.

Puntel je naveo i da se u poslednjih nekoliko dana količina nafte koja stiže do obale smanjuje, ali nije isključio mogućnost da se ta količina poveća usled promene struja. Brazilska državna naftna kompanija je navela da je nafta poreklom iz Venecuele, ali je vlada u Karakasu to demantovala. Brazilske vlasti i dalje istražuju uzrok curenja.

Nobre je izrazio nadu da će trenutna ekološka katastrofa poslužiti kao "velika lekcija" Bolsonarovoj vladi jer se katastrofe mogu desiti u bilo kom trenutku i na više mesta.

XS
SM
MD
LG