Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD priznao genocid nad Jermenima, Turska negoduje


Memorijalni centar žrtava genocida u Jermeniji
Memorijalni centar žrtava genocida u Jermeniji

Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Jermenima, simboličnim glasanjem koje je razgnevilo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dve članice NATO.

To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na "sećanje na genocid nad Jermenima" i "odbacivanje pokušaja (...) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima" kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv.

Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Turska je odmah reagovala i snažno osudila "politički čin lišen razuma, namenjen isključivo jermenskom lobiju i antiturskim grupama".

Turska pozvala američkog ambasadora na razgovor

Tursko ministarsvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora Dejvida Saterfilda i uputilo mu protest zbog rezolucije o priznavanju genocida nad Jermenima izglasanoj u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Tursko ministarstvo je navelo da odbacuje neobavezujuću rezoluciju kojom se masovno ubistvo Jermena za vreme turskog otomanskog carstva priznaje kao genocid.

Ambasador Saterfild pozvan je u ministarstvo u vezi sa odlukom koja je "lišena pravne ili istorijske osnove", naveli su turski zvaničnici.

Ambasador je pozvan i povodom sinoćnjeg usvajanja teksta u Predstavničkom domu Kongresa SAD u kome se predvidjaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u severoistočnoj Siriji, koji je usvojen sa 403 prema 16 glasova.

Oba dokumenta usvojena juče su znak pogoršanja tursko-američkih odnosa koji su zategnuti oko brojnih pitanja, posebno zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima koje Ankara smatra teroristima.

Tursko ministarstvo je navelo da su oba dokumenta napravljena za domaću upotrebu u SAD i da će narušiti odnose dve zemlje. Navodi se da poslanici, koji su kritični prema turskoj ofanzivi u Siriji, ne bi trebalo da se "svete" kroz rezoluciju o priznavanju genocida nad Jermenima.

Turska osporava opis masovnih deportacija i ubistava Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. kao genocid i godinama je u Americi lobirala protiv priznavanja tog genocida. Ona je pozivala da se formira zajednički komitet istoričara da istraži te događaje.

"Nesumnjivo će ova rezolucija negativno uticati na sliku SAD u javnom mnjenju Turske", navodi se u saopštenju ministarstva.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

"Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer povesti Kongresa: varvarska dela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid", rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Prema procenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porekla.

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocenio masakr Jermena iz 1915. kao "jedan od najgorih masovnih zločina 20. veka". Iako on tada nije izgovorio reč "genocid", Turska je besno reagovala i osudila "dezinformacije" i "pogrešne definicije" američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG