Dostupni linkovi

Von der Leyen potvrdila nominacije novih kandidata za evropske komesare


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Buduća predsednica Evropske Komisije (EK) Ursula von der Leyen je potvrdila nominacije dva nova kandidata za komesare: Tierrya Bretona iz Francuske i Oliviera Varhelyia iz Mađarske.

“Imenovana predsednica je juče intervjuisala kandidate iz Mađarske i Francuske i potvrdila je spremnost i sposobnost ova dva kandidata da služe kao evropski komesari”, potvrdila je Mina Andreeva, portpatrolka Evropske komisije.

Da bi se kompletirala ekipa von der Leyen je potrebno još jedno ime iz Rumunije, jer je Evropski parlament (EP) u prvoj rundi ispitivanja odbacio tri kandidature iz ovih zemalja. Mina Andreeva je potvrdila da je buduća predsednica Evropske Komisije poslala pismo rumunskim kolegama u kojem ih je podsetila na “važnost što skorijeg predloga iz ove države”.

Nekompletna ekipa nove evropske komisije je bila razlog zašto novi saziv neće preuzeti dužnost prvog novembra kako je bilo načelno planirano. Umesto toga, najraniji datum kada bi nova Evropska komisija postala funkcionalna je prvi decembar. Evropski parlament će glasati o celoj novoj ekipi u paketu 27. novembra pod uslovom da do tog trenutka budu obavljene sve procedure ispitivanja u ovoj instituciji.

Naime, novi kandidati, uključujući i trećeg kojeg treba predložiti zvanični Bukurešt će biti podvrgnuti ispitivanju koje obuhvata prvenstveno ispitivanje njihovog finansijskog poslovanja, kao i konačno potvrdno saslušanje koje treba da se obavi u nadležnim komitetima EP.

Za sada je samo izvesno da će Thierry Breton zadržati portfelj unutrašnjeg tržišta koji je dodeljen Francuskoj.

I dalje nije poznato da li će mađar Olivier Varhelyi nslediti portfelj proširenja, poput prethodnika Laszlo Troscanya čiju je kandidaturu Evropski parlament odbacio već u početnoj fazi jer je konstatovao konflikt interesa. Predlog Troscanya za komesara za proširenje je naišao na oštru osudu u Briselu zbog njegove političke pozadine i bliskosti za mađarskim premijerom Victorom Orbanom. Njegova zamena, Olivier Varhelyi je trenutni ambasador Mađarske u EU, diplomata i bivši funkcioner Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG