Dostupni linkovi

Zvizdić: Lajčak poslao lošu poruku prema BiH


Denis Zvizdić

„Sastanak koji je organizirao bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak je potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti“, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić.

Naime, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastali su se u Bratislavi sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OSCE-a Miroslavom Lajčakom.

„Sam način na koji je Lajčak organizirao ovaj sastanak, pozivajući predstavnike samo dvije nacionalne stranke, predstavlja lošu poruku prema BiH. Riječ je o više puta ponovljenoj praksi jednostranog informisanja i sastajanja, što je indikativno. Gospodin Lajčak je kao visoki predstavnik, tokom svog mandata, imao izuzetno značajnu ulogu u BiH. U toku tog mandata morao je naučiti da je aksiom rada međunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OSCE-a“, navodi Zvizdić u svojoj reakciji, prenosi Fena.

Dodaje da je veoma čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika, koji osporava naslijeđe i Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika.

„Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio povjerenje bh. javnosti i sam sebe diskreditirao da može iznositi stavove o bh. problemima i doprinositi njihovom rješavanju“, zaključuje Zvizdić.

XS
SM
MD
LG