Dostupni linkovi

Odbijen Karadžićev zahtjev za uklanjanje sudija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudija.

U odluci koju potpisuje sudija Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Theodora Merona i Carmela Agiusa.

"Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma - navodi se u odluci", prenosi Balkanska istraživačka, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Nakon izricanja presude tražio je njeno preispitivanje kao i odluke o povećanju kazne sa 40 godina na doživotnu.

Ovaj zahtjev odbio je sudija Agius, nakon čega je Karadžić ponovo uputio žalbu, navodeći da bi o tome trebao odlučivati sudija Jean Claude Antonetti, a ne predsjenik Agius ili najiskusniji sudac Meron.

Karadžić je tražio da sudija Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja, jer je smatrao da su pristrasni, s obzirom da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora.

XS
SM
MD
LG