Dostupni linkovi

Ruski Lukoil i mađarski MOL potpisuju 'prljavu naftnu nagodbu'


Naftna platforma Lukoila na Kaspijskom moru

Ruski proizvođač nafte Lukoil i mađarska energetska kompanija MOL trebali bi potpisati sporazum o nagodbi o kontaminiranoj nafti tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti ove sedmice, izjavila su četiri izvora za Reuters.

Krajem aprila pronađen je visoki nivo organskog klorida u ruskom naftovodu Družba, koji povezuje sibirska naftna polja sa Bjelorusijom, Ukrajinom, Poljskom, Njemačkom, Češkom i Mađarskom. Tvar koja može oštetiti rafinerijsku opremu otkrivena je i u luci Baltičkog mora Ust-Luga.

Kontaminacija je poremetila izvoz nafte iz Rusije na Zapad i dovela do produženih pregovora o nadoknadi.

Izvor upoznat s planovima Lukoila i MOL-a rekao je da kompanije malo vjerovatno otkrivaju iznos odštete koju će dobiti MOL.

"Surađujemo vrlo blisko, tako da je samo dati zvaničnu izjavu o uspješnoj nagodbi i izgledima za buduću saradnju", rekao je izvor.

Sporazum treba biti potpisan tokom Putinove posjete Budimpešti. Prošle sedmice je njegov pomoćnik Jurij Ušakov rekao da će Putin otputovati u Mađarsku 30. oktobra.

Prošlog mjeseca Rusija i Kazahstan postigli su preliminarni dogovor o nadoknadi za oštećenu naftu, iako konačni sporazum tek treba biti potpisan.

Lukoil, MOL i ruski monopol naftovoda Transnjeft nisu odgovorili na zahtjeve za komentare, podsjeća Reuters.

Do pet miliona tona sirove nafte može biti kontaminirano organskim kloridom koji se koristi za vađenje nafte.

Trgovci poput Glencore-a i BP-a borili su se s prodajom onečišćenog ulja koje bi potencijalno moglo biti pomiješano s nečistom sirovom proizvodnjom.

Transnjeft je rekao da nadoknada neće prelaziti 15 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG