Dostupni linkovi

Uveden policijski sat u Bagdadu


Protest u Bagdadu
Protest u Bagdadu

Iračke vlasti uvele su policijski sat u Bagdadu od ponoći do šest sati ujutru po lokalnom vremenu "do daljnjeg", navela je u ponedjeljak državna televizija riječi operativnog zapovjednika Bagdada.

Na stotine demonstranata u ponedjeljak je ostalo na centralnom bagdadskom trgu Tahrir i u drugim iračkim pokrajinama, četvrtog dana obnovljenih antivladnih protesta u kojima je poginulo više od 200 ljudi u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

Snage sigurnosti u ponedjeljak su ispalile suzavac na studente koji su odbili upozorenje premijera Adela Abdula Mahdija i pridružili se protestima.

Premijer Abdul Mahdija, čiji je položaj sve nesigurniji, jer se suočava s najvećim izazovom otkako je došao na vlast prije godinu dana, rekao je u nedjelju da će biti kažnjen svako ko ometa nastavu.

Najmanje 67 Iračana je poginulo, a više stotina povrijeđeno u sukobu sa sigurnosnim snagama u nedjelju.

U pokušaju da smiri nasilje premijer Abdul Mahdi naredio je da pripadnici Protivterorističke jedinice /CTS/ izađu na ulice Bagdada i grada Nasirije na jugu Iraka.

Demonstracije zbog korupcije i teškog ekonomskog stanja u Iraku ponovo su počele u petak sigurnosnih snaga i demonstranata poginulo je 157, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG