Dostupni linkovi

Cavusoglu: Kurdske snage se nisu u potpunosti povukle


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kurdne snage YPG-a nisu se u potpunosti povukle od turske granice, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska, koja je započela vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije, usmjerenu na snage YPG-a, 9. oktobra, nakon što je predsjednik SAD Donald Trump izvukao američke trupe iz tog područja, razgovaraće o svojim sljedećim koracima s Rusijom, rekao je novinarima u Ankari, prenosi Reuters.

“Ako YPG ne ispuni sporazum o povlačenju nekih 30 km od turske granice, Turska će ‘očistiti ove teroriste odavdje’, rekao je Cavusoglu.

SDF je u nedjelju saopštio kako je pristao povući se iz 30-km km pograničnog područja koje je kontrolisao dok se američke trupe ne povuku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su se 22. oktobra da će sirijski graničari i ruska vojna policija očistiti pogranično područje do 30 kilometara unutar Sirije od boraca YPG-a tokom šest dana, a taj rok ističe u utorak.

YPG je glavna komponenta SDF-a i Ankara ih doživljava kao teroriste zbog svojih veza s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske. Ali, SDF je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv militanata tzv. Islamske države.

XS
SM
MD
LG