Dostupni linkovi

Crnogorski vojnici u Iraku 2020. godine


Sastanak Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, 28.oktobar 2019.
Sastanak Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, 28.oktobar 2019.

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore podržao je prijedlog odluke o upućivanju dva pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju u Iraku.

Na sjednici Odbora, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicionih partija, naglašena je važnost ove misije zbog obuke, iskustva pripadnika Vojske Crne Gore, kao i kredibiliteta države.

Odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Irak treba da bude proslijeđena Skupštini na usvajanje.

Odluku o slanju dva podoficira Vojske Crne Gore u NATO misiju u Irak tokom 2020. godine, prethodno je donio Savjet za odbranu i bezbjednost, a konačnu potvrdu će dati Skupština Crne Gore.

Predstavljajući odluku članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, ministar odbrane Predrag Bošković je naglasio važnost učešća u NATO misijama.

“Učešće pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misijama i operacijama je od izuzetne važnosti za vojsku i svakog pojedinačnog pripadnika naših oružanih snaga, jer ono iskustvo koje dobijaju učešćem u ovim misijama, trening koji se obavlja tokom boravka u tim misijama, je neprocjenjivo iskustvo koje ne mogu dobiti u našim uslovima u Crnoj Gori”, rekao je ministar Bošković precizirajući da na osnovu bezbjednosnih procjena i raspoloživih kapaciteta Vojska Crne Gore je iskazala interesovanje u centru za diplomatsku podršku u okviru međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Sjednici su prisustvovali samo članovi Odbora za bezbjednost iz vladajuće koalicije, a opozicioni predstavnici se nisu pojavili.

Mihajlo Anđušić iz Demokratske partije socijalista (DPS) je između podsjetio na važnost činjenice da je skoro četvrtina pripadnika Vojske Crne Gore prošlo kroz neku od međunarodnih misija:

“U ovom kratkom vremenskom intervalu, već imamo 24% vojnika koji su prošli kroz neku od misija i svakako da je to jedno dobro i fekventno prolazno vrijeme s obzirom na kratak vremenski period u kome smo punopravna članica NATO saveza”, kazao je Anđušić.

Poslanik Ljuiđ Škrelja (DPS) je naveo da se dio crnogorske političke javnosti protivi slanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misije.

Međutim kako je saopštio Škrelja, u razgovoru sa pripadnicima Vojske koji se već nalaze u međunarodnim misijama, dobio je uvjeravanja da oni žele da učestvuju i u budućim međunarodnim bezbjednosnim aktivnostima.

“U razgovoru sa vojnicima, ja nisam ni u jednom segmentu osjećao kod njih dvoumljenje. Nego su čak izrazili želju i saopštili su nam da jedna čekaju angažovanje, nakon isteka tog određenog roka, u drugim sličnim misijama. To je veoma afirmativno i veoma dobro za državu Crnu Goru”, naveo je Škrelja.

Ministar Predrag Bošković je rekao da svi izvještaji komandanata misija i operacija su pohvalni o crnogorskim vojnicima.

Nakon što je Odbor za bezbjednost jednoglasno usvojio prijedlog odluke, o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Irak će se izjasniti i zakonodavni Odbor, a potom će prijedlog Odluke biti proslijeđen plenumu na potvrđivanje.

NATO obučava pripadnike iračkih bezbjednosnih snaga pod direktnom kontrolom Vlade, u cilju jačanja iračkih snaga bezbjednosti i vojno-obrazovnih instituacija kako bi tamošnje snage mogle da spriječe povratak IDIL-a.

XS
SM
MD
LG