Dostupni linkovi

Alberto Fernandes pobedio na predsedničkim izborima u Argentini


Alberto Fernandes
Alberto Fernandes

Kandidat levog centra Alberto Fernandes pobedio je na predsedničkim izborima u Argentini u prvom krugu aktuelnog konzervativnog predsednika Maurisija Makrija, pokazuju zvanični rezultati objavljeni noćas.

Makri je sinoć priznao poraz i čestitao Peronisti Fernandesu iz svog izbornog štaba, prenosi AP.

Na osnovu 95,31 odsto prebrojanih glasova, Fernandes je osvojio 47,99, a Makri 40,48 odsto. Za pobedu u prvom krugu potrebno je da se dobije 45 odsto glasova, ili 40 odsto sa 10 procentnih poena prednosti u odnosu na najbližeg rivala, objašnjava Frans pres.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova izlaznost je bila preko 80 odsto.

Makri je rekao pristalicam u svom štabu da je telefonirao Fernandesu da mu čestita i da ga je pozvao danas na doručak i razgovor u Roze predsedničkoj palati. "Potrebna nam je organizovana tranzicija koja će doneti mir svim Argentincima jer je najvažnija stvar dobrobit svih Argentinaca", rekao je Makri i obećao da će voditi zdravu i konstruktivnu opoziciju.

Ovaj rezultat obeležava dramatičan povratak na visoku dužnost bivše predsednice zemlje Kristine Fernandes Kirhner, koja je bila kandidat za potpredsednika u kampanji Alberta Fernandesa. Njih dvoje nisu u srodstvu.

Peronista Fernandes važio je za favorita u odnosu na aktuelnog konzervativnog predsednika Maurisija Makrija, kojem je podrška opala pošto su birači ozlojeđeni zbog ekonomske krize u zemlji.

Posle objave pobede, Fernandes, vidno uzbuđen, obratio se pred više hiljada svojih pristalica.

"Vremena koja dolaze nisu laka. Jedina stvar koja nas zanima je da Argentinci prestanu da pate", rekao je on.

Kirhner je pozvala odlazećeg predsednika Makrija da poslednjih dana svog mandata preduzme sve potrebne mere da se ublaži dramatična situacija u zemlji.

Na izborima koji su uglavnom protekli mirno, dominirala je zabrinutost zbog rastućeg siromaštva, velikog pada vrednosti lokalne valute i zbog jedne od najvećih inflacija na svetu. Glasači su izgleda odbacili mere štednje na kojima je Makri insistirao kao potrebnim za oživeljavanje privrede.

Pravo glasa imalo je nešto manje od 34 miliona Argentinaca koji su danas birali i 130 poslanika donjeg doma Kongresa, 24 senatora, načelnike regiona, guvernere tri provincije i gradonačelnika Buenos Ajresa.

XS
SM
MD
LG