Dostupni linkovi

Forum sudija Srbije osudio poslanike zbog uvreda upućenih Miodragu Majiću


Miodrag Majić

Forum sudija Srbije saopštio je u nedelju uveče da je neprimereno to što poslanici u Skupštini Srbije direktno imenuju i vređaju sudije i članove Visokog saveta sudstva povodom predmeta koji vode, ili njihove funkcije, prenosi Beta.

Poslanici vladajuće većine na sednici održanoj pre nekoliko dana izneli su niz uvreda na račun sudije Apelacionog suda Miodraga Majića komentarišući slučajeve u kojim je sudio i nazivajući ga "američkim čovekom", koji je "pustio iz zatvora "šiptarske teroriste", ali i da je "oslobodio pedofila".

U saopštenju, Forum Sudija Srbije naveo je da javnost treba da zna da su presude i sudske odluke proverljive kroz postupak žalbe, redovnih i vanrednih pravnih lekova, te da se zakonitost rada sudija proverava kroz te postupke pred drugostepenim sudovima.

"Zbog toga je neprimereno komentarisanje rada sudije kroz pojedine sudske predmete uz navođenje imena stranaka koje su te sudije navodno oštetile, a sve u kontekstu lošeg pravosuđa", navedeno je u saopštenju Foruma sudija Srbije.

Kako je istaknuto, na taj način se omalovažavaju sudije koje stručno i nepristrasno vrše sudijsku funkciju i podriva se ugled i nezavisnost pravosuđa, a narodni poslanici direktno krše načela nezavisnosti sudstva i podele vlasti koja su proklamovana Ustavom.

"Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluke, sudi i presuđuje na osnovu Ustava, zakona i drugih opštih akata, utvrđenih međunarodnih ugovora, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava", podseća se u saopštenju.

Dodaje se da su pojedini poslanici Skupštine Srbije takvim nastupom prekrišili osnovnu dužnost da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Forum sudija Srbije ocenio je i da je pominjanje i kritikovanje sudija i tužilaca zbog udruživanja u strukovna i stručna udruženja tendenciozno i neprimereno, jer kako se podseća, Ustavom je zagarantovano pravo svakog gradjanina Srbije na slobodu izražavanja i udruživanja.

"Strukovna udruženja sudija doprinose povećanju efikasnosti, stručnosti, kvaliteta i boljeg položaja sudija i pravosuđa, što u krajnjem vodi boljem i efikasnijem zadovoljenju interesa građana", navode iz te pravosudne organizacije.

Apelovali su na poslanike da se klone primerenih i nedozvoljenih diskusija i da poštuju kodeks ponašanja narodnih poslanika.

XS
SM
MD
LG