Dostupni linkovi

Hongkong zabranio objavljivanje podataka o policajcima


Vlasti u Hongkongu dobile su danas privremenu sudsku naredbu kojom se zabranjuje objavljivanje na mrežama ličnih podataka ili fotografija policajaca, što predstavlja još jedan u nizu pritisaka na prodemokratske demonstrante, javlja AP.

Vlada je saopštila da je Viši sud odobrio zahtev Ministarstva pravde za privremenu zabranu objavljivanja podataka koji mogu da otkriju identitet policajaca i uznemiravanja policajaca i njihovih porodica.

Zabranjuje se "objavljivanje, komuniciranje ili otkrivanje" detalja o policajcima, uključujući njihove Fejsbuk i Instagram profile ili njihovih fotografija ili članova njihovih porodica.

Protesti u Hongkongu održavaju se svakog vikenda od početka juna. Oni su tada izbili zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje sloboda koje su Hongkongu za narednih 50 godina garantovane 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Protestni pokret između ostalog traži demokratske izbore u toj autonomnoj kineskoj teritoriji i istragu policijske upotrebe sile nad demonstrantima.

Hongkong: Novi sukobi policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG