Dostupni linkovi

Marija Butina doputovala u Moskvu


Marija Butina
Marija Butina

Žena osuđena da je djelovala kao tajni ruski agent vratila se u svoju domovinu u subotu, nakon što je deportovana iz Sjedinjenih Država kada je odslužila zatvorsku kaznu.

Marija Butina, aktivistica za pravo na nošenje oružja koja je pokušala da se infiltrira u konzervativne američke političke grupe i promiče ruske interese u vrijeme kada je Donald Trump dolazio na vlast, oslobođena je u petak iz zatvora na Floridi. Ona je bila u zatvoru od njenog hapšenja u julu 2018.

U kratkoj izjavi novinarima po dolasku na moskovski aerodrom Šeremtjevo letom Aeroflota iz Miamija, Butina se zahvalila svojim pristalicama. Ona je nosila buket cvijeća i položila je glavu na rame svog oca, Valerija, koji je došao iz njihovog sibirskog rodnog grada Barnaula da je dočeka.

"Veoma, veoma, veoma sam sretna što sam se vratila kući. Zahvalna sam svima koji su me podržavali - svim ruskim građanima koji su mi pomagali i pisali mi pisma podrške, svima koji su donirali novac za moju odbranu", kazala je.

Bivša diplomirana studentica Američkog univerziteta izjasnila se krivom prošlog decembra da je kovala urotu da radi kao tajni agent za Rusiju. Priznala je da su ona i bivši ruski poslanik radili na sklapanju kontakata u Nacionalnom udruženju za oružje kako bi stvorili kanale komunikacije s američkim konzervativcima.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja se također sastala s Butinom na aerodromu, izjavila je da je 30-godišnjakinja žrtva duboko ukorijenjenih antiruskih stavova.

"Ovo je, nažalost, ono što je prethodna američka administracija započela-pokušala je da uništi naše bilateralne odnose", kazala je Zaharova.

"Ona zaista nije nikome nanijela štetu. Ona je samo djevojka, mlada žena. Pokušala je da investira svoju mladost, ako hoćete, svoj dar, svoj talent, u kontakte među ljudima", kazala je Zaharova, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG