Dostupni linkovi

Radnici KC Niš traže status službenog lica


Medicinski tehničari na niškoj Klinici za urologiju
Medicinski tehničari na niškoj Klinici za urologiju

Nakon što je medicinskog tehničara na niškoj Klinici za urologiju u glavu udario sin pacijentkinje, u ovoj ustanovi ponovo je pokrenuto pitanje dobijanja statusa "službenog lica" za sve zaposlene. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je nedopustivo da neko ko časno radi svoj posao dobije batine na radnom mestu i naveo da je ove godine bilo 11 napada na zaposlene u Kliničkom centru u Nišu.

"Uz apel svih sindikata koji su danas ovde, obratiću se ministarstvu i Vladi Republike Srbije kako bi se rešio status zdravstvenih radnika, kao lica koja su na svom mestu profesionalci i treba da imaju status službenog lica", rekao je Radovanović.

Ivan Stojković, tehničar u ambulatni Urološke klinike
Ivan Stojković, tehničar u ambulatni Urološke klinike

Ivan Stojković, tehničar u ambulatni Urološke klinike kaže da je napadnut kada je sin doveo majku na pregled i zahtevao da je lekar odmah primi.

"Pitao sam dežurnog doktora u ambulanti i on je rekao da će ih primiti. Rekao sam mu da uvede majku, on je bacio knjižicu i počeo da viče, ja sam rekao da je to za ulicu. Posle toga me je udario, dlanom ispod oka. Doktor ih je primio i pregledao nakon toga", priča Stojković.

Doktor Tomislav Stamenić koji je bio neposredni svedok incidenta tvrdi da razume frustracije sina, koji im je rekao da već godinu dana pokušava da reši zdravstvene probleme svoje majke ali da nije bilo razloga da tehničar dobije batine.

"On je rekao da ga šetaju već danima, da majka ne može da se smesti, da je vrlo teško i na kraju smo mi ispali kolateralna šteta" , kaže doktor.

Na vest o napadu na medicinskog tehničara na društvenim mrežama pojavili su se komentari u kojima se izražava razumevanje za pacijenta, a optužuju zdravstvene radnike.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović osudio je takve komentare smatrajući da zaposleni u ovoj ustanovi to ne zaslužuju.

"Ako uzmemo u obzir da ka nama gravitira oko 2,5 miliona stanovnika, svaki četvrti pregledan je kod nas od početka ove godine. To je oko 600.000 ljudi. Naših 3.500 lekara, sestara, tehničara i pomoćnog osoblja je tih 600.000 ljudi primilo, ukazalo pomoć i niko od njih nije zaslužio da bilo ko podigne ruku na njega ", naveo je Radovanović.

Direktor i sindikati Kliničkog centra u Nišu smatraju da bi dobijanjem statusa "službenog lica" zdravstveni radnici dobili efikasniju zaštitu uz primenu postojećih zakona.

XS
SM
MD
LG