Dostupni linkovi

Odata pošta Sarajlijama bačenim u jamu Kazani na Trebeviću


Kazani, gde je ubijeno oko 30 civila tokom rata

Potpredsednik Federacije BiH iz srpskog naroda Milan Dunović danas je položio cveće i odao poštu žrtvama stradalim na lokalitetu Kazani, na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Na Kazanima su cveće danas položili i predstavnici Srpskog građanskog veća - Pokreta za ravnopravnost u BiH.

"U poslednje 24 godine imamo nerešenih zločina u BiH. Tu je zatajilo i pravosuđe i tužilaštvo", izjavio je predsednik Srpskog građanskog veća - Pokret za ravnopravnost u BiH Zoran Jovanović.

Ni 24 godine posle rata u BiH nije utvrđen tačan broj ljudi koji su ubijeni na obroncima Trebevića i bačeni u jamu Kazani.

Radilo se uglavnom o osobama srpske nacionalnosti.

Iz duboke jame Kazani, posle rata, u više ekshumacija, pronađeni su posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 16 identifikovano.

Prema podacima Justice Reporta, radi se o deset žrtava srpske nacionalnosti, dve žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dve hrvatske nacionalnosti, te jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti.

U tzv. akciji "Trebević" tadašnje vlasti u Sarajevu su 26. oktobra 1993. godine uhapsile komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace i komandanta 9. motorizovane brigade Ramiza Delalića Ćele, koje su smatrale odgovornim za stradanje u Kazanima.

Za zločine nad Sarajlijama koji su stradali na tom mestu od 1996. na kazne od deset meseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije BiH.

Glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra se Mušan Topalović Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade.

Topalović je ubijen pri pokušaju bega 1993. godine, nakon što je uhapšen.

Ramiz Delalić Ćelo, koji je bio član sarajevskog kriminalnog podzemlja, ubijen je 27. juna 2007. godine, u "sačekuši" u Sarajevu.

Delalić je poznat i po višegodišnjem procesu koji se protiv njega vodio u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, 1. marta 1992. na Baščaršiji. Taj proces nikada nije okončan.

XS
SM
MD
LG