Dostupni linkovi

Lideri Zapadnog Balkana na radnoj večeri sa Mogherini


Hašim Tači, Federica Mogherini i Aleksandar Vučić
Hašim Tači, Federica Mogherini i Aleksandar Vučić

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini organizuje narednog utorka radnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana, potvrđeno je u Briselu.

Radi se o neformalnoj tradiciji koja je otpočela 2017. godine od kada se redovno lideri iz regiona pozivaju na večeru u decembru.

Ovaj put je večera zakazana za raniji datum budući da se radi o poslednjim danima Federice Mogherini na čelu evropske diplomatije, čiji mandat ističe 1. decembra.

Maja Kocijančič, portaprolka EU je naglasila da se radi o poslednjem neformalnom sastanku u nizu okupljanja sa liderima regiona.

"Visoka predstavnica Mogherini razmenjivaće mišljenja o dešavanjima u regionu, raspravljaće o rešavanju zajedničkih izazova i pregledati ono što je zajednički postignuto", izjavila je Kocijančič medijima.

Već je potvrđeno da će na večeri biti prisutni i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njegov kosovski kolega Hašim Thači.

Biće ovo prvi njihov susret nakon skoro godinu dana od kada je održana prošlogodišnja radna večera.

Pre toga, u novembru 2018, Vučić i Tači su imali poslednju pregovaračku rundu u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kada se zvanični Beograd povukao iz dijaloga zahtevajući da se povuče odluka o taksi od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je uvela kosovska vlada na čelu sa, sada već odlazećim premijerom, Ramušem Haradinajem.

Na Kosovu su u oktobru održani vanredni parlamentarni izbori koji su kao pobednike doneli lidere do sada opozicionih partija.

Međunarodna zajednica očekuje da nova vlada Kosova među prvim odlukama ima ukidanje tarife kako bi se omogućio nastavak dijaloga.

XS
SM
MD
LG