Dostupni linkovi

Predmet 'Lutka': Tužilaštvo BiH predložilo osam godina zatvora za Mitića


Tabla ispred ulaza u zgradu Suda BiH, Sarajevo
Tabla ispred ulaza u zgradu Suda BiH, Sarajevo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je zatvorsku kaznu od osam godina za Milana Mitića (59) koji je sporazumno priznao krivicu za krivična djela u kojima je, zajedno sa drugim licima, optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i više pljački novca.

Mitić, koji je optužen u predmetu pod kodnim nazivom "Lutka", više godina je bio nedostupan pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti ga da je, zajedno sa drugim licima, učestvovao u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine, ubistvu Borisa Govedarice 2007. godine, pljački transporta novca Pavlović banke na području Han-Pijeska 2005. godine, pokušaju pljačke transporta novca Nove banke Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. godine i pljački novca preduzeća "BH Pošta" 2008. godine.

Mitić je u potpunosti priznao krivicu za učešće u ovim krivičnim djelima i predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnih djela, navodi se u saopštenju.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne sud.

Sporazumnim priznanjem biće u potpunosti okončan sudski postupak u predmetu "Lutka", jednoj od najopsežnijih optužnica iz oblasti organizovanog kriminala, ističu u Tužilaštvu BiH.

XS
SM
MD
LG