Dostupni linkovi

UN šalje misiju u Čile zbog mogućeg kršenja ljudskih prava


Komesarka UN-a za ljudska prava i bivša predsjednica Čilea, Michelle Bachelet.
Komesarka UN-a za ljudska prava i bivša predsjednica Čilea, Michelle Bachelet.

Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak da će poslati posebnu misiju kako bi ispitali kršenja ljudskih prava u Čileu gdje se već sedam dana održavaju ulični protesti u kojima je smrtno stradalo 18 osoba, javila je AFP agencija.

"Pratim krizu u Čileu od samog početka i odlučila sam poslati verifikacijsku misiju kako bih ispitali navode o kršenju ljudskih prava", napisala je na Twitteru komesarka UN-a za ljudska prava i bivša predsjednica Čilea, Michelle Bachelet.

Protesti koji su eskalirali u petak, prvobitno su započeli zbog najave o povećanju cijena javnog prevoza, no i nakon što je predsjednik Čilea Sebastian Pinjera saopštio da do povećanja neće doći, protesti su se nastavili zbog općeg nezadovoljstva niskim plaćama i mirovinama, visokim troškovima zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Iako je veliki dio protesta protekao mirno, načinjene su i ogromne štete, sa uništenim metro stanicama, spaljenim i opljačkanim supermarketima i zapaljenim barikadama na ulicama.

Marš, suzavac i kamenice u Santijagu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Oko 20.000 policajaca i vojnika raspoređeno je u glavnom gradu Čilea.

Nacionalni institut za ljudska prava saopštio je da je 535 osoba ozlijeđeno, od toga 239 iz vatrenog oružja, a 2.410 osoba je pritvoreno.

Čile, obično jedna od najstabilnijih zemalja Latinske Amerike, doživljava najteže nasilje od povratka demokraciji nakon desničarske diktature koju je vodio general Augusto Pinochet.

XS
SM
MD
LG