Dostupni linkovi

Brexit: U ponedjeljak rasprava o prijevremenim izborima


Britanski parlament, ilustrativna fotografija
Britanski parlament, ilustrativna fotografija

Britanski poslanici imat će priliku u ponedjeljak da glasaju da li da se održe prijevremeni izbori, izjavio je predsjedavajući Donjeg doma, Jacob Rees-Mogg.

Ranije je premijer Boris Johnson pisao opozicionom čelniku Jeremyju Corbynu tražeći od njega da podrži održavanje izbora 12. decembra i nudeći rok od 6. novembra za usvajanje zakona o ratificiranju vladinog sporazuma o razlazu s Evropskom unijom.

"Poslanici će imati priliku da raspravljaju i odobre prijedlog o prijevremenim parlamentarnim izborima", poručio je Rees-Mogg parlamentu, prenosi Reuters.

Britanski parlament usvojio je večeras program vlade Borisa Jonsona što je ocijenjeno kao iznenadna pobjeda za konzervativnog premijera, sedam dana pred, za sada, predviđenog roka za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Zastupnici su sa 310 glasova za i 294 protiv, usvojili program vlade koji je 14. oktobra zvanično predstavila kraljica Elizabeta Druga.

Parlament je usvojio program nekoliko trenutaka nakon što je Johnson predložio prijevremene izbore 12. decembra, ali je za organizovanje tih izbora neophodna je saglasnost opozicije.

XS
SM
MD
LG