Dostupni linkovi

Predsjednik Libana poziva demonstrante na razgovor


Protesti na ulicama Bejruta
Protesti na ulicama Bejruta

Libanski predsjednik Michel Aoun rekao je u četvrtak da je spreman za dijalog sa demonstrantima kako bi se zemlja spasila od kolapsa i sugerisao je mogućnost preusmjeravanja vlade, prenosi Reuters.

Protesti koji izražavaju ogorčenje prema vladajućoj eliti a koju smatraju korumpiranom, započeli su prošle sedmice, parališući zemlju uprkos najavljenim reformama koje za cilj imaju ublažavanje nezadovoljstva i pridobijanje novčane pomoći stranih donatora.

Aoun je tokom televizijskog obraćanja obećao borbu protiv državne korupcije za koju je rekao da ih je "pojela do kostiju", poručivši demonstrantima da njihov "glas neće biti izgubljen".

"Spreman sam da upoznam vaše predstavnike koji vode računa o vašoj brizi, da saslušam vaše posebne zahtjeve", rekao je Aoun.

Predsjednik je kazao i da "postoji potreba za preispitivanjem rada sadašnje vlade", ali je upozorio demonstrante da se sistem ne može mijenjati naglim protestima.

"Razgovarat ćemo o tome što možemo učiniti da ostvarimo vaše ciljeve bez izazivanja kolapsa i haosa. Pokrenut ćemo konstruktivan dijalog koji može dovesti do konstruktivnog rezultata i definisati opcije koje će dovesti do najboljih rezultata", kazao je Aoun.

Protesti u Libanu: 'Ne želim da idem iz zemlje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Aoun je takođe obećao da će oni koji su krali biti izvedeni pred lice pravde.

Demonstranti koji već osmi dan protestuju odbacili su obraćanje Aouna i rekli da ne odustaju, zahtijevajući ostavku vlade.

Premijer Saad al-Hariri rekao je da "pozdravlja" poziv za preispitivanje rada vlade putem "ustavnih mehanizama".

Političar Walid Jumblatt nazvao je preustroj "najboljim rješenjem" za izvlačenje zemlje iz krize i rekao da bi nakon toga trebali uslijediti parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG