Dostupni linkovi

Magazinović: Teška bolest ne poznaje dva entiteta i tri naroda


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović

Udruženje KanaBiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, danas su u Sarajevu organizovali događaj pod nazivom “Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav”. Skup je održan povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke i u okviru kampanje zagovaranja legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Pod motom „Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav“ skup je otvorio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Zalažući za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe Magazinović je podsjetio je da su brojne države, među kojima i one u okruženju, omogućile ovaj metod liječenja.

Ilegalni kanabis
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

„Teška bolest ne poznaje dva entiteta i tri naroda, političke stranke, vlast, opoziciju, ona se dešava svima. Ako je to već tako, a jeste, hajmo onda svi zajedno boriti se, zajedno sa oboljelima i njihovim udruženjima, da im damo priliku, ne samo njima nego i medicisnkim radnicima, nesporeći nijedan drugi lijek, alat i metodu, da legalno koriste i kanabisovo ulje", rekao je Magazinović.

Autentična svjedočanstva o liječenju osoba oboljelih od najtežih bolesti, a koje su, koristeći ulje kanabisa, uspjele značajno popraviti svoje zdravstveno stanje, predstavili su mladi sarajevski glumci. Oni koji su koristili ulje kanabisa, radi zaštite njihovog identita nisu govorili, ali bili su prisutnu u Bijeloj sali parlamenta.

„Mjesec nakon što sam izašao, napustio bolnicu, počeo sam koristiti intenzivno kanabisovo ulje. Nakon prvih 17 dana izgubio sam sve simptome. Vratio sam se sportu,“ svjedočanstvo je jednog od učesnika oboljelog od multipla skleroze.

„Od novembra prošle godine ja se uspješno liječim uljem kanabisa. Primarni karcinom koji je bio sedam centimetara i metastaze koje su bile šest i 15 cm, prema riječima doktora i kontrolnom nalazu, koji smo dobili, potpuno su se povukli,“ pojasnila je jedna od učesnica koja je imala dijagnozu malignog tumora.

Poslanik u Parlamentu BiH, Saša Magazinović izrazio je nadu da će zakona o korištenju kanabisa u medicinske svrhe uskoro biti usvojen u bh. parlamentu.

Osnivač Udruženja KanaBiH Irfan Ribić, koji je obolio od multiple skleroze, iznio je svoje iskustvo u liječenju uljem kanabisa, kazavši da ništa specijalno nije uradio osim što je sebi htio spasiti život.

"Ja sam samo student koji je upisao Akademiju scenskih umjetnosti, nesretnim okolnostima našao se u kolicima, kasnije u krevetu i samo sam sebi htio spasiti život, ništa drugo", naveo je Ribić.

Istaknuo je da je nevjerovatno na koliko je razumijevanje nailazio, od običnog policajca koji ga sretne na ulici, do zvaničnika, inspektora, prenijela je agencija Fena.

XS
SM
MD
LG