Dostupni linkovi

TV Ruske pravoslavne crkve planira rijaliti šou u manastiru


Manastir Nilov, u kojem će se snimati intrigantni novi ruski rijaliti šou sa (ne)pravoslavnim zaokretom.
Manastir Nilov, u kojem će se snimati intrigantni novi ruski rijaliti šou sa (ne)pravoslavnim zaokretom.

TV kanal Ruske pravoslavne crkve traži takmičare za rijaliti šou koji će se od novembra snimati u manastiru Nilov na Ostrovu.

"Evo, samo ste vi i Bog" - i ostali takmičari, pretpostavljamo.

TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavljuje poziv za prijavu za rijaliti šou s duhovnim zaokretom: mjesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru, na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života", kaže se u onlajn video reklami, u kojoj se traže "volonteri" za emisiju na ostrvu Ostrov.

Opisujući okruženje kao "jedan od najljepših samostana u Rusiji", dok smirujuća muzika svira preko snimaka kamenja u vodi, crkava sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hljeb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mjesec dana "vježbanja poslušnosti", u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

"Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče", navodi se.

"Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od svijeta", najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – video snimke, molim vas - opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele provoditi vrijeme u manastiru.

Video klip i najava objavljena 21. oktobra na web stranici TV kanala Spas ne uključuju informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije. Nije navedeno ko se može prijaviti, ali video ne prikazuje žene a u manastiru su sve muškarci.

Državni registar pokazuje da je kanal Spas, privatno finansiran u vrijeme osnivanja 2005. godine s namjenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrijednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće vjerske organizacije u zemlji.

'Korozivne' zapadne vrijednosti

Veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada su komplikovane.

Neki ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često su kritikovali Sjedinjene Države i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora sačuvati svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrijednostima.

Istovremeno, mnoge karakteristike ruske državne televizije ukorijenjene su u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe - od kojih su neki bili vrlo popularni.

Čini se da je ostrvo veoma daleko od popularnih rijaliti emisija poput Dom-2 - ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porijekla koji je uspio u nekoliko zemalja - u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni s postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

Putin, koji ima 67 godina i bio je predsjednik ili premijer posljednjih 20 godina, imao je želju da spriječi da se fenomeni poput društvenih medija i rap muzike koriste kao platforma za protest, već da se iskoriste za podršku njemu i ruskoj državi.

XS
SM
MD
LG